Vijesti

Povodom Međunarodnog dana ljudskih prava: upozorenja oko kršenja i srozavanja ljudskih prava

Još u srpnju 2018. godine Samostalni sektor MUP-a za schengensku koordinaciju i fondove EU donio je odluku o dodjeli financijskih sredstava za provedbu projekta ‘Uspostava infrastrukture i jačanje kapaciteta Prihvatilišta za tražitelje azila u Maloj Gorici u okviru Fonda za azil, migraciju i integraciju’. U skladu s ovom odlukom, Vlada Republike Hrvatske planira nedaleko od Petrinje, u mjestu Mala Gorica, na prostoru nekadašnjeg prognaničkog naselja izgraditi prihvatilište za tražitelje azila. Prema tvrdnjama MUP-a, plan je rasteretiti zagrebačko prihvatilište, poznatije kao hotel Porin te se u novom prihvatilištu predviđa smještaj oko 200 ljudi. Kao jedan od ključnih problema ponovno se pokazao izostanak komunikacije državnih vlasti s lokalnom samoupravom o ovoj temi, što je rezultiralo brojnim nedoumicama i nizom neodgovorenih pitanja.

Inicijativa Dobrodošli! ponovo podsjeća i naglašava važnost pravovremenog i potpunog informiranja građana i građanki o tome tko su tražitelji međunarodne zaštite, što ovdje rade i kakve su procedure ali i pružanja podrške lokalnim zajednicama u izgradnji vlastitih kapaciteta za prihvat izbjeglica.

Povodom Međunarodnog dana ljudskih prava ove godine obilježena je i 70. obljetnica donošenja Opće deklaracije o ljudskim pravima čija je namjera bila spriječiti da se strahote Drugog svjetskog rata više nikada ne ponove. Nevladine organizacije Kuća ljudskih prava Zagreb, Centar za mirovne studije, B.a.B.e., BRID i Zelena akcija na konferenciji za medije upozorili su na negativne trendove srozavanja ljudskih prava kojima svjedočimo.

Između ostalog, upozoreno je kako je jedna od osnovnih namjera Deklaracije zaštita manjina i prava onih koji u društvu imaju manju moć, ali danas je vidljivo da se polako zaboravlja na tu namjeru i da su manjine u današnjoj Europi sve više izložene pritiscima. Govor mržnje je prisutniji nego ikad te svjedočimo širenju straha od drugih i drugačijih, što je uvelike potpomoguto širenjem lažnih vijesti. Ekstremno desne grupacije i stranke kreiraju takvu atmosferu kako bi prikupljale političke poene u godini prije europskih i predsjedničkih izbora. Izbjeglice na granicama EU i Hrvatske svakodnevno se ilegalno protjeruje, tj. biva im onemogućeno osnovno ljudsko pravo na traženje zaštite, koje je propisano nizom međunarodnih i nacionalnih pravnih instrumenata.

Cijelo priopćenje možete pročitati ovdje.

Slične tendencije mogu se vidjeti i u javnim raspravama vezanim uz usvajanje Marakeškog sporazuma gdje kroz razne interpratacije dolazi do toga da se propituju dokumenti koji kažu da svi ljudi imaju ljudska prava.

Marakeški sporazum ne znači, kako često možemo čuti od teoretičara zavjere, masovne projektirane i orkestrirane migracije u svrhu supstitucije stanovništva, nego priliku za jednakiji i ravnomjerniji razvoj šansi za život, slobodu i sigurnost te poziva na očuvanje sigurnosti uz poštivanje suvereniteta i ljudskih prava. Sada samo ostaje pratiti kako će se implementacija dokumenta događati u praksi, kako će se ovi pojmovi interpretirati, odnosno koliko će države učiniti po pitanju zaštite sigurnosti i ljudskih prava za sve.

Više o Marakeškom sporazumu pročitajte u članku Novosti.

 

Inicijativa Dobrodošli!, Centar za mirovne studije, GONG i CROSOL održali su akciju ispred Hotela Esplanade u ponedjeljak, 3. prosinca 2018., povodom posjete mađarskog premijera Viktora Orbana Zagrebu u sklopu sastanka zemalja članica Srednjoeuropske inicijative. Orban je populistički i autokratski političar koji pod krinkom zaštite nacionalnih interesa i kršćanske kulture od Mađarske želi napraviti zatvoreno i nedemokratsko društvo u kojem će se on i njegova oligarhija moći nastaviti neometano bogatiti korupcijom, pogodovanjem i otimanjem javnih dobara.

Orbanove vlade sustavno su uništile neovisnost mađarskog pravosuđa, nasrnule na neovisno novinarstvo i medije, kriminalizirale i šikanirale mađarske građane koji su beskućnici te se nehumano i protupravno odnosile prema izbjeglicama i tražiteljima azila.

Politike koje je osudio Europski parlament, izglasavši aktivaciju izvanredne procedure koja bi trebala štititi demokraciju i građanske slobode u Mađarskoj, trebale bi biti dovoljan znak hrvatskoj vladi i premijeru Plenkoviću kako Mađarska nije zemlja u koju se Hrvatska treba ugledati.

Više u priopćenju koje možete pročitati ovdje.

 

Najave:

  • Projekt umjetničke suradnje Živog Ateljea DK pod nazivom, “Bez Granica integracija umjetnosti – umjetnost integracije” povezuje ljude kojima je Hrvatska dom i one koji žele da im Hrvatska postane dom. Živi atelje izložbu radova polaznika radionice “Bez Granica” otvorio je 10. prosinca u 19h te ju možete pogledati do 15. prosinca u Ilici 110.

 

hr Croatian
X