Vijesti

Lažne vijesti i sužavanje prostora djelovanje OCD-a koji štite prava izbjeglica postaju hrvatska svakodnevica

Centar za mirovne studije, organizacija koja već 15 godina pruža podršku izbjeglicama, jutros je održao konferenciju za medije kao bi upozorio na to da mu je Ministarstvo unutarnjih poslova onemogućilo ulazak u prihvatilišta za tražitelje azila, odbivši produžiti sporazum o suradnji. Neuvjerljivo objašnjenje MUP-a za takvu odluku su navodni nedostatak fizičkog prostora u kojem bi se aktivnosti mogle odvijati te tvrdnja kako ima dovoljno drugih angažiranih organizacija u prihvatilištima.

Predstavnica CMS-a istakula je da organizacija smatra kako se radi o političkoj odluci, kojoj je cilj zastrašiti, marginalizirati i udaljiti organizacije koje javno govore o problemima s kojima se izbjeglice suočavaju, kao i o nezakonitim postupcima djelatnika MUP-a prema izbjeglicama.

U posljednje dvije godine CMS je jedna od organizacija koje javno upozorava na onemogućavanje pristupa sustavu azila izbjeglicama i ilegalna protjerivanja te se uz udrugu Are You Syrious? aktivno zalaže za procesuiranje odgovornih u slučaju smrti djevojčice Madine, koji direktno inkriminira MUP i koji se trenutačno nalazi na Europskom sudu za ljudska prava.

Cijelo priopćenje možete pročitati ovdje.

 

Tijekom vikenda prostorije Are You Syrious?-a ponovno su vandalizirane. Upravo ovakvi činovi direktna su posljedica histerije i lažnih vijesti o izbjeglicama koje se sve više šire i hrvatskim medijskim prostorom.

 

Nažalost, već dulje vrijeme u brojnim europskim zemljama možemo vidjeti sve veći broj članaka koji donose neprovjerene i lažne priče o različitim kaznenim djelima koja navodno čine izbjeglice i koja su, s njihovim dolaskom u porastu te postaju svakodnevica zapadnoeuropskih gradova. Službene statistike i izvori opovrgavaju te tvrdnje no problem je što jednom kad vijest izađe, makar ona bila i lažna teško je poništiti njezin učinak čak i kada je medijima stalo da to učine. Nažalost, svi mediji niti nisu dobronamjerni i pošteni te je pojedinim medijima cilj širiti laži.

“Ciljevi širenja lažnih vijesti o izbjeglicama su vrlo jasni”, kazala je novinarka Barbara Matejčić dodavši da desni populisti u Italiji, Austriji, Švedskoj i Njemačkoj manipuliraju strahom bez kojeg oni ne bi mogli ni opstati. I pučka pravobraniteljica poručila je da nadležna tijela moraju puno više napraviti u procesuiranju onih koji šire lažne vijesti o izbjeglicama, ali i na stvaranju osjećaja sigurnosti pružanjem pravih, istinitih i objektivnih informacija građanima, kako ne bi osjećali strah.

Nakon učestalog širenja lažnih vijesti o izbjeglicama i migrantima po društvenim mrežama reagiralo je i Ministarstvo unutarnjih poslova, a u policiji su potvrdili da je jedan muškarac prijavljen zbog širenja panike oko izbjeglica. Radi se o prvoj takvoj prijavi vezanoj uz izbjeglice te histeriju izazvanu njihovim prisustvom.
Na medijsku i općedruštvenu erupciju mržnje prema izbjeglicama reagiralo je u četvrtak preko 450  aktivista, umjetnika, znanstvenika, novinara i drugih, a do danas se taj broj udvostručio. Pismo je podržalo više od 50 kolektiva, organizacija, uredništava i inicijativa, a reakciju i dalje možete potpisati  kao pojedinci_ke ili organizacije/inicijative ovdje.

Mađarskoj, Austriji, Poljskoj i Češkoj koje su poručile kako neće potvrditi konačni dokument Globalnog kompakta o sigurnim, uređenim i zakonitim migracijama, tzv. Marakeškoj deklaracij, danas se pridružila Bugarska. Hrvatska predsjednica još ne zna što bi, jer bi se rado priklonila krivom tumačenje ovog dokumenta protumigrantskih vlade u kojima pronalazi uzore, ali joj je žao prikazati se u takvom svjetlu među europskom elitom. Predsjednika Komisije Junckera kao da još uvijek vjeruje kako su argumenti u ovom slučaju važni, pa izjavljuje kako one zemlje koje su napustile kompakt ne bi to učinile da su ga pročitale.

Preporuke da na tu temu pročitate osvrt iz Biltena.

Podsjećamo ovog tjedna su aktivistkinje Inicijative Dobrodošli! su u srijedu, 7. studenog, u večernjim satima na Cvjetnom trgu i Glavnom kolodvoru održale akciju kojom su skrenule pozornost na nasilje i kršenje prava s kojima se muškarci, žene i djeca svakodnevno susreću na granicama Republike Hrvatske.

Više informacija o akciji i fotogaleriju možete pronaći ovdje.

hr Croatian
X