Ostalo

Dosta je nasilja i kriminalizacije solidarnosti!

Na Međunarodni dan nenasilja, koji se obilježava 2. studenog, aktivisti i aktivistkinje Inicijative Dobrodošli! Zahtijevali su pred zgradom Vlade Republike Hrvatske da se zaustavi nasilje prema izbjeglicama na hrvatskim granicama. Pred Vladu RH donijeli su slike ozljeda, za koje izbjeglice svjedoče da su zadobile pri pokušaju prelaska hrvatske granice. Neka od svjedočanstava koja su se čula pred Vladom možete poslušati i ovdje: video 1, video 2, video 3, a cijelo priopćenje pročitati ovdje.

Istog dana, održana je i akcija ‘Ne postoji izbjeglička kriza, nego ispit ljudskosti’ udruge “Regionalna adresa za nenasilno djelovanje” (RAND) i inicijative “Vjernici za mir” čija je aktivistkinja poručila: “Strahove razumijemo, ali gradnji mržnje i ksenofobije kažemo: ‘Ne’. Želimo ljudskije, toplije društvo, kakvo smo već pokazali da možemo biti. Želimo da naša država i izabrani predstavnici ne zaborave vrijednost ljudskosti, a da vjernici ne zaborave vrijednosti kršćanstva”.

Više o obje akcije možete pročitati ovdje.

 

Nakon višemjesečnih upozorenja, tisuća žrtava te kampanje zastrašivanja i kriminalizacije onih koji su o ovoj temi govorili i jedna od najrelevantnijih institucija za zaštitu ljudskih prava u Europi upozorava hrvatske vlasti. Svoju zabrinutost oko navoda o kolektivnom protjerivanju izbjeglica i nasilju te drugim zločinima koje su počinili policijski službenici u svom pismu premijeru Andreju Plenkoviću uputila je povjerenica Vijeća Europe za ljudska prava. Ovo upozorenje dolazi upravo u trenutku kad Hrvatska predsjedava Vijećem Europe, međunarodnom institucijom čija je misija jačanje demokracije, zaštita ljudskih prava i pravne države u Europi.

 

Kriminalizacija solidarnosti napravila je još jedan korak: Gradonačelnik talijanskog grada Riace kojeg hvale zbog organizacije uspješne dobrodošlice i integracije tisuća izbjeglica stavljen je u kućni pritvor zbog sumnje da je poticao ilegalne migracije. Domenico Lucano posljednjih godina postao nacionalna zvijezda, prije svega zbog posebnog modela integracije koji njegovo selo provodi nezavisno od državnih politika. Riace je jedno od mjesta s najvećim udjelom migrantskog stanovništva, ali tamo nema tenzija ni ozbiljnijih problema, prije svega zato što je došljacima omogućeno da sudjeluju u lokalnom životu, a općina im pomaže u potrazi za poslom i stanom.

Zato potpišite kampanju protiv kriminalizacije solidarnosti: https://www.weareawelcomingeurope.eu

 

U prošlom izvještaj Inicijative Dobrodošli! pisali smo o Sirijcu koji je u potrazi sa svojom petogodišnjom kćerkom. Nakon što je njegova priča izašla u medijima, otac je na graničnom prijelazu, uz podršku JRS-a i UNHCR-a uspio prijaviti nestanak kćerke te je zatražiti azil. Ubrzo nakon što je smješten u Prihvatilište za tražitelje azila u Zagrebu, on je, prema navodima medija, napustio prihvatilište što je u javnom prostoru otvorilo spekulacije oko vjerodostojnosti njegove priče, iako je cijelo vrijeme u Nacionalnoj bazi nestalih osoba navedeno da se i dalje traga za njegovom kćerkom.

Nedugo nakon toga, Sirijac je u razgovoru za HRT potvrdio je da je, tragajući za kćeri, ilegalnim putem preko Slovenije i Austrije otišao u Italiju.

 

Policija je prošli petak u Koreničkoj Kapeli zaustavila kombi zagrebačkih tablica u kojem se nalazilo 18 državljana Pakistana koji su, kako je naknadno utvrđeno, nezakonito prešli granicu. Istragom je utvrđeno da je muškarac koji je krijumčario ljude zagrebački policajac.

Vozač je uhićen zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u RH, drugoj članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma, te se nad istim provodi kriminalističko istraživanje, nakon čega će biti predan pritvorskom nadzorniku Policijske uprave ličko-senjske, a kaznena prijava bit će dostavljena nadležnom državnom odvjetništvu.

 

Najave:

Simpozij „KRIMIGRACIJA – kriminalizacija migracija i građanske solidarnosti” koji organizira studentska inicijativa Studenti za izbjeglice i Klub studenata sociologije „Diskrepancija” održat će se 27. i 28. studenog 2018., u konferencijskoj dvorani Filozofskog fakulteta Zagreb. Rok za slanje prijave i sažetka (do 250 riječi) je 19. listopada 2018.

Živi Atelje DK ulazi u posljednju stanicu njihove putujuće izložbe “Bez Granica – integracija umjetnosti – umjetnost integracije” . Izložba se otvara u subotu, 13. listopada u 19h u Starim Krovovima u Dugom Selu, i trajat će do 16. listopada. Prezentacija i radionica će se održati u subotu, 13. listopada u 17h u Starim Krovovima.

‘Afrika u mom srcu’ poziva vas 13. listopada od 14h na ovogodišnji Afrički festival u Hrvatskoj. Domaćin je Mama Veek’s Kitchen, a na cijelodnevnom tulumu uz ukusnu afričku kuhinju, glazbu i druženje! Specijalni gosti su prvi izbjeglički bend – Easy Tiger i puno afričkih ritmova uz DJ Jogodo.

 

hr Croatian
X