Vijesti

Nasilje nikada ne zaslužuje pohvalu!

Od 01. siječnja do 16. kolovoza 2018. godine međunarodnu zaštitu zatražile su 724 osobe – azil je odobren za 126, a supsidijarna zaštita za 16 osoba.

Ured pučke pravobraniteljice izašao je s informacijom kako gotovo svakodnevno prima upite domaćih i stranih medija o postupanju policije prema migrantima, odnosno o navodima o nasilju prema njima i onemogućavanju pristupa međunarodnoj zaštiti. Potvrdili su da je pravobraniteljica otvorila više predmeta u kojima ispituje ove navode, i to na temelju pritužbi migranata, organizacija civilnog društva i međunarodnih organizacija, kao i na vlastitu inicijativu.

Inicijativa Dobrodošli! pozdravlja korake i napore koje Ured pučke pravobraniteljice radi po ovom pitanju te poziva sve građane koji su svjedoci kršenja prava izbjeglica te same izbjeglice da ta kršenja i prijave.   

Pučka pravobraniteljica intenzivno prati stanje ljudskih prava tražitelja međunarodne zaštite i iregularnih migranata, a na brojna kršenja njihovih prava te preporuke nadležnim tijelima objavljene su i u Izvješću za 2017. godinu.

Inicijativa Dobrodošli! i Centar za mirovne studije prošlog tjedna su uputili otvoreno pismo njemačkom veleposlanstvu zbog pohvala koje je njemačka kancelarka Merkel uputila Hrvatskoj na konferenciji za medije u Berlinu, nakon sastanka s  hrvatskim premijerom Plenkovićem. Upozorili smo kako riječi njemačke kancelarke “Djelovanje hrvatske policije na vanjskim granicama EU-a dokaz je da je Hrvatska napredovala. Hrvatska obavlja izvrstan posao na zaštiti vanjskih granica” zabrinjavaju s obzirom na brojne izvještaje međunarodnih organizacija koji se bave zaštitom ljudskih prava koje upozoravaju na nasilje na hrvatskim granicama. Pitali smo Veleposlanstvo jesu li upoznati s tim izvještajima, te ako jesu, znači li to da Njemačka i kancelarka Angela Merkel podržavaju nasilje koje se događa na granicama Hrvatske i svojim istupom svjesno daju pokriće i legitimitet hrvatskoj policiji za njihovo ponašanje na granici.

Podsjetimo, iako Njemačka još uvijek prima velik broj izbjeglica i kojima se trudi osigurati adekvatne uvjete života i integraciju, sklopila je dogovore koji omogućavaju deportacije u Afganistan, a migracije u Europu pokušava zaustaviti pomicanjem represije na obod Europe.

Na pohvale njemačke kancelarke osvrnuo se i novinar Boris Pavelić u svom članku u kojem propituje kako s jedne strane Angela Merkel osuđuje pronacističko divljanje u Chemnitzu, gradu na istoku Njemačke tvrdeći s pravom kako za njega »nema mjesta u ustavnoj demokraciji«, dok istodobno hvali ponašanje hrvatske policije na vanjskoj granici EU-a, ignorirajući brojna upozorenja da hrvatska policija nedopustivo i protuzakonito zlostavlja izbjeglice i migrante. Cijeli tekst možete pročitati ovdje.

VI. policijska postaja, nadležna za dio grada u kojem se nalazi Prihvatilište za tražitelje azila u Zagrebu na zahtjev vijećnice iz Vijeća gradske četvrti Novi Zagreb Istok objavila je izvješće o sigurnosti. Izvješće je u potpunosti prenio Mjesni odbor Dugave. Policija je utvrdila da je u periodu od 01. siječnja do 01. kolovoza 2018. godine od 471 evidentiranog kaznenog djela te 74 identificiranih počinitelja samo 2 bilo tražitelji azila što smatraju neznatnim brojem s obzirom na broj evidentiranih kaznenih djela u tom dijelu Zagreba te broj tražitelja međunarodne zaštite koji žive u Porinu.

Mjesni odbor Dugave naglasio je važnost istinitog i objektivnog informiranja građana te je pozvao stanovnike kvartova u blizini Prihvatilišta da za sve potrebne informacije kontaktiraju Info centar VI. policijske postaje u ulici Sv. Mateja 93 u Dugavama te udruge civilnog društva koje rade s tražiteljima azila u Porinu.

Ovakvi koraci lokalnih vlasti koje su često te kojima se stanovnici prvo obraćaju iznimno su bitni za izgradnju zajedničkog suživota te suzbijanje predrasuda i netrpeljivosti.

Ministarstvo unutarnjih poslova Slovenije zbog povećanog broja iregularnih prelazaka granice od početka godine najavilo je oštrije mjere, počevši od jeseni. Slovenija će idućih tjedana postaviti nekoliko kilometara nove žičane ograde uz rijeku Kupu, na dijelu granice prema Hrvatskoj gdje je zadnjih mjeseci uočen povećani prelazak ljudi. Podsjetimo, Slovenija je od 2015. na granici s Hrvatskom postavila 176 kilometara žičanih prepreka, od čega 20-tak kilometara na rijeci Kupi.

hr Croatian
X