Vijesti

Zatvorene granice ubijaju ljude!

 Dvojica Sirijaca jučer su poginula u šumskom predjelu na području Dražnice. Karlovačka policija jutros je objavila kako je očevidom utvrđeno da je do stradavanja izbjeglica došlo zbog odrona kamenja. Ostalih 10 izbjeglica koje su putovale s njima izrazilo je namjeru za podnošenje zahtjeva za međunarodnom zaštitom i odvedeno je u Porin. Ovaj tragičan događaj jedan je od mnogih koji su se mogli izbjeći da postoje legalni i sigurni putevi i da hrvatske i europske vlasti izbjeglicama solidarno i sukladno zakonima omogućuju pristup mehanizmima zaštite. Godinama već upozoravamo na tragične posljedice koje izbjeglice trpe zbog zatvaranja granica. Koliko je još izgubljenih života na Mediteranu, u rijekama, po šumama, brdima i poljima potrebno kako bi Europa otvorila sigurne puteve za izbjeglice?!

Istovremeno, svjedočanstva o policijskom nasilju i nezakonitom protjerivanju iz Hrvatske ne prestaju.

Prošlog je tjedna No Name Kitchen objavio svjedočanstvo 47-godišnje Iranke Eram koja je s 14-godišnjim sinom pretučena od strane hrvatske policije u pokušaju prelaska hrvatskog teritorija prema Sloveniji. Eram je izjavila kako je pretučena po nogama i na području cijelog tijela, a fotografije prikazuju i ozljedu na licu. Dodala je i kako im je policija oduzela mobitele, sinov laptop te 500€ koje su spremili u vlastite džepove, prije nego što ih je protjerala natrag prema Velikoj Kladuši. Navedeno svjedočanstvo objavio je i Are You Syrious? u najnovijem izvještaju o nasilnom protjerivanju žena iz Hrvatske i Slovenije.

Inicijativa Dobrodošli je također zaprimila informacije s terena o iračkoj obitelji koja je tri puta pokušavala ući u Hrvatsku i pritom bila protjerana natrag prema Velikoj Kladuši. Krajem srpnja boravili su u Sisku jer je članica obitelji, trudnica u visokom stupnju trudnoće, zbog komplikacija završila u sisačkoj bolnici. Prema svjedočenju obitelji, tijekom boravka u bolnici policiji su dali otiske prstiju i dobili rješenja o napuštanju hrvatskog teritorija u roku od 15 dana jer nisu zatražili azil. Međutim, drugi policajci su ih potom prije navedenog roka odveli iz bolnice i protjerali u BiH. Tri dana kasnije dijete je rođeno u bolnici u Bihaću.

Are You Syrious? je danas objavio svjedočanstvo skupine od 12 Pakistanaca, među kojima troje djece, koju je, prema njihovim navodima, u nedjelju ujutro u okolici Karlovca pretuklo četvero hrvatskih policajaca koje su opisali u svom svjedočanstvu.

Paralelno sa sve češćim svjedočanstvima o policijskom nasilju i protjerivanju, Inicijativa Dobrodošli je počela dobivati i dojave građana o kolanju priča o provalama u kuće i širenja straha od migranata. Neki od njih nam potvrđuju kako je provala bilo, ali kako u većini slučajeva izbjeglice uzimaju samo hranu ili ono najnužnije te najčešće ostavljaju novac kao zahvalu za uzeto. Pozivamo solidarne građane iz krajeva kojima izbjeglice trenutno prolaze da u okolici svojih kuća ostave vodu i suhu hranu te na taj način pruže izbjeglicama podršku na teškom putu u potrazi za zaštitom.

hr Croatian
X