OstaloVijesti

Inicijativa Dobrodošli planinarima i planinarkama: pomozite ljudima u nevolji

Inicijativa Dobrodošli! uputila je apel planinarkama i planinarima, penjačima i penjačicama, planinarskim i drugim društvima koje poziva da se vode načelima čovječnosti i pomognu svakom čovjeku u nevolji.

“Vjerujemo da ste upoznati sa činjenicom da su izbjeglice u Europi, pa i u našoj zemlji, u nedostatku drugih, sigurnih i legalnih putova primorani na skrivanje i kretanje izvan naseljenih mjesta i mimo glavnih prometnica. Posredstvom krijumčara, ali i samostalno, muškarci i žene svih dobi, grupe, obitelji i djeca kreću se stoga danas šumskim i planinskim područjima koja ne poznaju i koja su za njih dodatno opasna zbog mina, ali i okolnosti u kojima putuju.

Nepripremljeni za uvjete s kojima se susreću, iscrpljeni, često bez hrane i pića, možda prevareni ili opljačkani od krijumčara i drugih grupa, u strahu da će ih policija protjerati iz Hrvatske, primjenjujući pritom fizičko i psihičko nasilje, oni se sa svakim korakom u šumi izlažu različitim, nažalost ponekad i životnim opasnostima. 

Možda ste neke od njih sreli, možda nisu trebali vašu pomoć, a možda im je upravo ona bila potrebna. Stoga vas ovim putem pozivamo da, kako to uostalom nalažu i načela čovječnosti i postupanja među ljudima u prirodi, bez razlike pomognete svakom čovjeku u nevolji. Vaše pomaganje nije nezakonito, štoviše Zakon o strancima čl. 43. predviđa pomaganje strancima „iz humanitarnih razloga i bez namjere sprječavanja ili odgađanja poduzimanja mjera za osiguranje povratka“, kao i sprječavanje ozljeđivanja, pomaganje u nezakonitom prelasku državne granice radi spašavanja života, pružanje hitne medicinske i humanitarne pomoći. Pomoć muškarcima, ženama, obiteljima, ljudima svih dobi naša je dužnost.  

Osim toga, molimo vas da nas kontaktirate putem e-obrasca u slučaju da imate izravne ili posredne informacije o stradanju ili protjerivanju izbjeglica te da na taj način, ne pristajući uz politike nasilja i ravnodušnosti, doprinesete zaštiti dostojanstva i života svih ljudskih bića.

Inicijativa Dobrodošli!”

 

Foto: Summit post

hr Croatian
X