Vijesti

Dobrodošli u Hrvatsku!

Prošlog tjedna u Hrvatsku, odnosno u Prihvatilište u Kutini, je pristigla i nova grupa izbjeglica koji su iz Turske preseljeni u sklopu tzv. kvota. Radi se o 5 sirijskih obitelji, odnosno 24 državljana Sirijske Arapske Republike, među kojima je 11 djece. Inicijativa podržava svaki napor i političku odluku da se osiguraju sigurni i legalni putevi dolaska i dobrodošlica izbjeglicama te u tom kontekstu smatra kako se ti napori ne bi trebali ograničiti samo na osobe koje zadovoljavaju kriterije da bi u te kvote „ušli“, već takav pristup zadržati kod svakog pojedinca i pojedinke koja sigurnost  zaštitu treba. 
U području obrazovanja istaknuli bismo dvije novosti. Kao doprinos izgradnji fleksibilnog obrazovnog sustava spremnog za uključivanje svakog djeteta izbjeglice u najkraćem roku te osnažile škole i vrtići koji su uključili ili će u skoroj budućnosti uključiti novo pridošlu djecu, POU Korak po korak i suradnici su izradili su web platformu Članak 28, a u izdanju Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina izdana je brošura „Dječja pitanja o izbjeglištvu i kako na njih odgovoriti“. Brošurom se nastoji odgovoriti na prisutne izazove u komunikaciji s djecom i mladima na temu izbjeglištva, multikulturalnosti i stvaranja pozitivnog kontakta s osobama koje govore druge jezike te potječu iz drugačijih sredina.
 
Europski parlament usvojio je rezoluciju za okončanje kriminalizacije i kažnjavanje organizacija i pojedinaca koji pomažu migrantima u potrebi. Donošenje novih smjernica za države članice EU-a za sprječavanje da se organizacije i pojedinci procesuiraju i kažnjavaju za pružanje humanitarne pomoći potaknuto je nedavnim slučajevima uhićenih i progonjenih građana EU radi spašavanja i pomaganja migranata u potrebi. Iako sadašnje zakonodavstvo sadrži odredbe o sankcioniraju osoba koje pružaju pomoć iregularnim migrantima, ono propisuje i iznimke za slučajeve pružanja pomoći iz humanitarnih razloga.  Samo je četvrtina članica Europske unije pretočila ovu klauzulu o izuzeću u nacionalno zakonodavstvo, među njima je i Hrvatska. No, više svjedočanstava i detaljnije informacije možete naći ovdje. Osim toga, nakon više od godinu dana rada na UN se pohvalio usuglašenim tekstom– Global Compact for Safe, Orderly and Regular Migration.
 
I dalje u Italiji protesti protiv odluka vlade o neprihvaćanju izbjeglica, prošlog tjedna se više od 50 aktivista i aktivistkinja iz mreže #RestiamoUmani vezalo na ulazu u Ministarstvo prometa u Rimu, kako bi se usprotivili novoj talijanskoj politici zatvaranja luka za ljude u nevolji. Aktivisti su noseći prsluke za spašavanje postavili transparent s natpisom “Brodolom države”. Među prosvjednicima bili su predstavnici organizacija Sea-Watch i Proactiva Open Arms.
Sve je više reakcija i podrške PIKPA kampu na Lezbosu povodom najava regionalnih vlasti da će ga zatvoriti zbog higijenskih uvjeta. PIKPA kamp je uspostavljen 2012. godine, vode ga zajednički volonteri i izbjeglice a u njemu se mogu koristiti ili nuditi usluge kao i solidarne aktivnosti kako za lokalno stanovništvo tako i za izbjeglice, posebno one koji spadaju u ranjive skupine. 
Nakon što je njemački ministar unutarnjih poslova Seehofer za svoj 69. rođendan deportirao 69 osoba u Afganistan, jedna osoba je počinila samoubojstvo što je izazvalo niz zahtjeva za njegovom ostavkom i prestankom deportacija dok god se sigurnosna situacija u Afganistanu ne promjeni. Osoba koje je počinila samoubojstvo imala je 23 godine i proteklih 8 godina živjela je u Njemačkoj, a osim njega većina deportiranih bila je iz Bavarske. 
 
Od štiva koja su se dijelila društvenim mrežama izdvajamo pismo liječnika s Lampeduse i Stanje svijeta: jeza normalnosti. 
A, ako još niste svakako potpišite, podijelite i podržite kampanju #WelcomingEurope kojom se želi:
  • pomoći izbjeglicama da pronađu siguran dom i započnu novi život – tražimo od Komisije da izravno podupre lokalne skupine koje pomažu izbjeglicama
  • onemogućiti kazneni progon ili podlijeganje novčanoj kazni zbog pružanja humanitarne pomoći ili skloništa – tražimo od Komisije da zaustavi vlade koje kažnjavaju volontere
  • svakome omogućiti pravo na pravdu – tražimo od Komisije da osigura učinkovitije načine i pravila za zaštitu svih žrtava radnog iskorištavanja i kaznenih djela u Europi i svih žrtava povreda ljudskih prava na našim granicama.
Foto: Jutarnji
hr Croatian
X