Vijesti

#WelcomingEurope podrška mađarskom civilnom društvu

Građanski odbor #WelcomingEurope ECI kampanje jučer je odaslao otvoreno pismo podrške mađarskom civilnom društvu i građanima.

Mađarski parlament, s Viktorom Orbanom na čelu, prekjučer je, na Svjetski dan izbjeglica, usvojio niz zakona koji kriminaliziraju pojedince i nevladine organizacije koji pomažu migrantima i izbjeglicama u potrebi.

Dok milijuni ljudi diljem Europe doniraju svoje vrijeme i novac u sklopu #RefugeesWelcome pokreta, volonteri i nevladine udruge u Mađarskoj sada će se za ista humanitarna djela suočiti s pritvorom. Čak i pružanje letaka ili pravnog savjeta sada ih može odvesti u zatvor. Tražitelji azila i neprijavljeni migranti više neće imati pristup informacijama i nužnoj pomoći.

Nakon prošlotjednog postavljanja naljepnica na vrata organizacija koje pružaju podršku migrantima, usvajanje novih zakona izravni je napad na vladavinu prava, slobodu izražavanja i udruživanja te temeljne vrijednosti.

Opasnostima unatoč, mađarsko civilno društvo se pridružilo stotinama organizacija diljem Europe u kampanji #WelcomingEurope.

Puni tekst otvorenog pisma podrške pročitajte ovdje: Stand up with Hungary for a #WelcomingEurope

Inicijativa europskih građana We Are a Welcoming Europe traži od Europske komisije zabranu kriminalizacije solidarnosti u državama članicama EU, podršku europskim građanima koji žele pružiti sigurnost ljudima koji bježe od progona te osiguranje učinkovitog pristupa pravdi svim žrtvama iskorištavanja i zlostavljanja.

Službeni početak #WelcomingEurope kampanje i prikupljanje potpisa u Hrvatskoj počinje 26. lipnja.

hr Croatian
X