Ostalo

Za većinu Madinine obitelj sud nije poništio odluku o detenciji!

Nakon što se 18. svibnja vodilo ročište u kojem se trebala donijeti odluka o tome hoće li Madinina obitelj i dalje ostati u detenciji u Tovarniku, većina obitelji poginule djevojčice jučer ipak nije dobila sudsku odluku kojom se poništava MUP-ova odluka o detenciji.

Upravni sud u Osijeku je samo za jednu od četiri osobe koje MUP smatra punoljetnima, donio pozitivnu presudu na žalbu obitelji koja traži puštanje iz detencije u kojoj su više od 2 mjeseca. Iako odvjetnici obitelji još nije dostavljeno obrazloženje odluka, posebno zabrinjava situacija u kojoj bi zbog njihovog izvršenja došlo do povrede načela cjelovitosti obitelji te bi obitelj koja je i ovako preživjela prevelike traume, bila bi razdvojena.

Pozivamo MUP da učini sve kako obitelj ne bi bila razdvojena, odnosno da povuče mjeru prema kojoj obitelj više od dva mjeseca drži u detenciji.

EU-Western Balkans summit održao se 17. svibnja u Sofiji te je okupio predstavnike zemalja članica EU te 6 zemalja sa Zapadnog Balkana: Albanije, BIH, Srbije, Crne gore, Makedonije i Kosova kako bi razgovarali o suradnji na nekoliko područja, uključujući migracije i sigurnost.

Pitanje kontrole granica sve više dobiva na značaju s povećanim dolaskom izbjeglica i migranata kako u zemlje Zapadnog Balkana, tako i u zemlje EU, što je rezultiralo i povećanim ulaganjima od strane EU kao i raznih dogovora o suradnji između ovih zemalja.

U isto vrijeme, izbjeglice i migranti, uključujući djecu i ostale ranjive skupine, suočavaju se s ozbiljnim rizicima na Zapadnom Balkanu i u zemljama EU – izloženi su nasilju, vraćanju s granica i teritorija zemalja (push backs) i kolektivnim protjerivanjima, a Crna gora, jedna od zemalja koje su prisustvovale samitu razmatra mogućnost postavljanja žilet žice na svoju granicu s Albanijom, što je službeno potvrdila i njihova vlada.

Agencija Europske unije za osnovna prava objavila je, u svom izvještaju o migracijama za veljaču, da izbjeglice i migranti nisu u mogućnosti da ostvare pravo pristupa teritoriju, navodeći slučajeve neprimjerenog postupanja granične policije, uključujući i fizičko nasilje, u Bugarskoj, Hrvatskoj i Mađarskoj.

Organizacija Save the Children, zajedno s drugim organizacijama potpisnicama naglasila je i podsjetila da se granice ne smiju štititi na štetu sigurnosti ljudi te uoči samita, pozvala sudionike da pronađu rješenja za: poštovanje prava na traženje azila, humano upravljanje granicama i podršku žrtvama trgovanja ljudima, sigurne i regularne izbjegličke rute, financiranje za izgradnju humanih i pravičnih azilnih i integracijskih sustava te zaštitu organizacija civilnog društva koje rade s izbjeglicama i migrantima.

 

hr Croatian
X