Vijesti

Zaustavite deportacije! Zaustavite kriminalizaciju izbjeglica i aktivista!

U Hrvatsku su prošlog utorka, 13. ožujka, kada i obitelji sestara  Jafari, iz Austrije deportirane još dvije izbjegličke obitelji. Istim je letom iz  Austrije u našu zemlju nezakonito vraćena mlada tročlana sirijska obitelj s djetetom. Ta je obitelj, naime, više od dvije godine nakon što je iz rata izbjegla u Austriju nenadano zatvorena u detenciji, izolirana i zatim deportirana, iako je  rok u kojem je slijedom Dublinske uredbe zakonski bila moguća njezina deportacija u Hrvatsku istekao prije gotovo pet mjeseci.

Na istom je letu bila i iranska obitelj arapskog porijekla, koja je u Austriji također živjela dulje od dvije godine, a koja je deportirana svega nekoliko dana prije isteka svojeg  dublinskog roka. Dok je majka zbog teškog zdravstvenog stanja zadržana u Austriji u bolnici, otac, kći i sin, rođen u zbjegu u Austriji, deportirani su u Hrvatsku uz primjenu sile prema ocu te zatvaranje i izolaciju svih članova obitelji.  

U narednom periodu očekuje se nastavak deportacija i nove obitelji, muškarci, žene, djeca čijim životima upravlja birokratsko-represivna ruka dublinskog deportacijskog stroja koji, kako to jasno pokazuju posljednje deportacije iz Austrije u Hrvatsku, gubi i one rijetke u njemu ugrađene zakonske kočnice, hrleći prema bezakonju i neumoljivo obespravljujući i ugrožavajući one koji su u Europu došli upravo u potrazi za zaštitom.

Prošlog tjedana u Zagrebu je napadnut maloljetni izbjeglica iz Iraka čija se obitelj nedavno doselila u Zagreb. Napao ga je maloljetni mladić u pratnji dvojice mladića, na povratku iz škole, dok je izlazio iz autobusa. Ovo nije prvi put da ga je mladić zlostavljao, činio je to i preko društvenih mreža šaljući prijeteće poruke, u kojima ga je vrijeđao na temelju podrijetla, prijetio smrću i govorio da će mu život ovdje postati pakao. Zagrebačka policija privela je nasilnika zbog kaznenih djela tjelesne ozljede i prijetnje, vezano uz zločin iz mržnje. Zločini iz mržnje su kaznena djela koja su motivirana mržnjom, zbog čega je zakonom predviđeno strože kažnjavanje takvih počinitelja. Prema podacima Ministarstva unutarnjih poslova  u 2017. godini zabilježeno je 25 kaznenih djela koja se odnose na zločin iz mržnje, od kojih je 20 razriješeno, a 5 nerazriješeno. Takvi zločini razorno djeluju na društvo jer su počinjenjem zločina motiviranog mržnjom prema jednom pripadniku određene skupine, ugroženi i drugi pripadnici te skupine. Zbog toga je rad na integraciji ne samo izbjeglica, već i pripadnika sredina u koje dolaze preduvjet za prevenciju nasilja i izgradnje sigurnog društva za sve!

 

Majka i petero braće i sestara poginule afganistanske djevojčice Madine u srijedu su zatražili  azil u policijskoj postaji Vrbanja, potvrdila je odvjetnica obitelji. I iz MUP-a su potvrdili da su tri punoljetne osobe i 11 maloljetnih osoba zatečeni u ilegalnom prelasku državne granice, te su izrazile namjeru za traženjem azila u Hrvatskoj. Unatoč tome obitelj i dalje nije smještena u Prihvatilište za tražitelje azila nego se nalazi u detenciji u Tranzitnom centru Tovarnik te prema odgovoru MUP-a medijima pretpostavlja se da se radi o utvrđivanju identiteta. Podsjećamo- osobe koje zatraže međunarodnu zaštitu nisu ilegalni migranti, a smještanje djece u detenciju protivno je najboljem interesu djeteta.

 

Jedna od najvećih prepreka kvalitetnoj i sustavnoj integraciji jest dostupnost i kvaliteta učenja hrvatskog jezika. Da Hrvatska nije samo tranzitna zemlja i da su izbjeglice itekako zainteresirane za učenje jezika pokazala je odlična inicijativa Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Profesori i studenti, među kojima tri studentice završne godine studija hrvatskog jezika i književnosti koje su preuzele učiteljsku ulogu,odlučili su volonterski uložiti svoje znanje, trud i vrijeme kako bi po dobro iskušanim metodama podučavanja jezika pomogli 15 tražitelja azila i osoba kojima je odobrena međunarodna zaštita da nauče hrvatski. U narednih 3 i pol mjeseca polaznike i polaznice tečaja čeka 90 sati tečaja nakon kojih bi trebali steći znanje da se mogu snaći u raznim životnim situacijama Interes među azilantima bio je mnogo veći nego što su ih mogli primiti, pa se nadamo da će i država naučiti iz ovog primjera i na državnoj razini osigurati adekvatniji sustav podrške u integraciji!

 

Kriminalizacija pomagača, aktivista i novinara od strane država i dalje je prisutna te sve agresivnija.

Aktivisti organizacije No Name Kitchen aktivni u okolini Šida na distribuciji hrane i pomoći izbjeglicama koje se nalaze izvan kampova, izvestili su da su pripadnici MUP Srbije prošli petak prekinuli distribuciju hrane. Tom prilikom je oko 20-tak izbjeglica odvedeno, a sva zatečena oprema za distribuciju hrane uništena. Tijekom dana je sa iste lokacije stigla i vijest da su dvojica talijanskih novinara koji rade reportažu o stanju na terenu uhapšena, a jedan od njih i dalje je u pritvoru zbog optužbe da je opljačkao 3 izbjeglice i uzeo im 300 dinara (18,80kuna!!). Sve tri žrtve navodne pljačke poriču da se pljačka dogodila, štoviše, navode da ga poznaju i cijene njegova nastojanja da pokaže probleme u kojima se nalaze.

Posljedice kriminalizacije solidarnosti osjećaju i članovi posade NGO broda Proactiva Open Arms kojima su talijanske vlasti, nakon što su spasili 218 izbjeglica iz brodića koji je tonuo te ih dovezli na sigurno, zapljenile brod te je troje članova posade pod istragom. Glavni državni odvjetnik optužio ih je zbog toga što su izbjeglice koje su spasili odbili predati libijskoj obalnoj straži (koja im je prijetila puškama) te da na taj način doprinose ilegalnim migracijama, unatoč tome što se spašavanje desilo u međunarodnim vodama i van libijske juridistikcije. Uz to, odluka da se izbjeglice ne preda libijcima temeljila se i na činjenici da će, ako ih vrate u Libiju biti podvrgnute mučenju, ropstvu i nehumanom postupanju.

 

U subotu 17. ožujka na glavnom kolodvoru u Zagrebu aktivisti Zagreb Light Brigade-a izveli su performans kako bi upozorili na rat i stradanja u Siriji. Petnaestak aktivista postavilo je velik svijetleći transparent na kojem je bila ispisana poruka — STOP THE WAR IN SYRIA te su poručili: “Mi stojimo uz naše prijatelje Sirijke i Sirijce koji su novi dom pronašli u Hrvatskoj, kao i uz ostale ljude iz Sirije koje tvrđava Europa ne želi prihvatiti. Ona ista Europa, kao i ostatak zapadnog svijeta, koji prodajom oružja profitiraju od ovog i drugih ratova.”

 

hr Croatian
X