Vijesti

Održavanje nefunkcionalnog i nepravednog sustava i dalje važnije od ljudskih životia i integracije

Ovoga tjedna su tri obitelji u skladu s Dublinskom uredbom deportirane u Hrvatsku. Deportirane su ne samo zbog neumoljivosti Austrije, pa i pod cijenu zakonitosti, nego i zbog stava da Hrvatska ne odgovara na zahtjeve za preuzimanjima odgovornosti.

Među njima nalaze se i sestre Jafari koje su s troje djece stigle u Austriju 2016. godine gdje im nije odobren azil već su vlasti odlučile da trebaju biti vraćene u Hrvatsku u skladu s Dublinskom uredbom, kao zemlju koja je bila točka njihova ulaska u Europsku uniju. Sestre su se na tu odluku žalile Europskom sudu pravde (ECJ) koji je potvrdio odluku austrijskih vlasti.

Podsjetimo, radi se o presudi u kojoj se zaključuje da je Hrvatska odgovorna za razmatranje zahtjeva za međunarodnu zaštitu osoba koje su “masovno prešle njezinu granicu tijekom migracijske krize 2015.-2016.”. Naime, zanemarujući kontekst u kojem su se događali prelasci, ova presuda propustila je adresirati sve poteškoće i nefunkcionalnost Dublinske uredbe te potvrdila kako smjer EU nije u zaštiti prava izbjeglica na pristup teritoriju nego zaštita teritorija. Zabrinjavajuće je i to što se unatoč svim manjkavostima Dublinska uredba do danas smatra adekvatnim alatom za takve izvanredne situacije te ima značajne posljedice na daljnji razvoj sustava međunarodne zaštite, dok je način ravnomjerne raspodjele odgovornosti među državama članicama odavno samo floskula.

Zajedničko svim osobama vraćenim u Hrvatsku jest to da su u dugom periodu boravka u zemljama odakle su vraćene stekle socijalnu mrežu i pronašle podršku, naučile jezik, djeca su krenula u školu te ovakve odluke nasilno prekidaju njihov integracijski proces vraćajući ih na početak te u daljnju nesigurnost oko vlastite egzistencije i statusa.

 

Nakon brojnih upozorenja od strane organizacija civilnog društva, medija, volontera i aktivista te pravobraniteljice o kršenjima prava izbjeglica, dodatno naglašavajući kršenje prava djece izbjeglica, pozivu da se istraži postupanje policije pridružila se i organizacija za zaštitu i promicanje ljudskih prava Human Rights Watch (HRW) te preporučila Odboru za prava djeteta Ujedinjenih naroda da pozove Hrvatsku da istraži navodno neetično postupanje nad djecom migrantima i tražiteljima azila. Organizacija navodi kako je Hrvatska tijekom 2017. vraćala osobe koje su iregularno ušle u Hrvatsku iz Srbije i izrazile namjeru za traženjem azila ne procesirajući njihove zahtjeve za azilom na što prema međunarodnom i domaćem zakonodavstvu imaju pravo.

 

Samo jedno od brojnih svjedočanstava jest ono obitelji male Madine koja je 08. ožujka ponovno vraćena u Srbiju unatoč tome što su zatražili međunarodnu zaštitu. Obratili su se udruzi Are You Syrious? s molbom za pomoć da u njihovo ime kontaktiraju policiju i obavijeste o njihovoj namjeri da zatraže azil u RH. Te noći u skupini se nalazilo 19 osoba, od kojih 11 djece, među kojima i dvije male bebe. Prema iskazu obitelji, nakon susreta s policijom, umjesto odgovaranja na molbu da se pozove liječničku pomoć za djecu i pružanja mogućnosti traženja međunarodne zaštite, uslijedili su podsmjeh na spomen javljanja nadležnim institucijama, pretraživanje te detaljni pregled sadržaja njihovih mobilnih telefona, uz kasnije protjerivanje iz zemlje.

Ovo je još jedan pokazatelj kako Europska unija još nije osigurala sigurne i legalne putove za ljude u potrazi za sigurnošću.

 

Najave:

  • Biciklopopravljaona održava tečaj koji pomaže u integraciji izbjeglica, ali i promiče održiva okolišna rješenja. Volonterski kolektiv koji djeluje u okviru Zelene akcije samo je prošle godine donirao stotinjak bicikala izbjeglicama, a sada tijekom pet subotnjih radionica s polaznicima iz Sirije, Libije i Iraka uče kako krpati gume, popravljati kočnice, mijenjati sajle i bužire, a čekaju ih još pogoni, mjenjači i upravljački dio. Rad Biciklopopravljaone s biciklima i izbjeglicama prepoznat je i međunarodno. Prošloga tjedna objavljena su, naime, 34 finalista regionalne nagrade SozialMarie koja se dodjeljuje za projekte društvene inovacije među kojima su se našli i oni. Više o ovoj super inicijativi i što su o njoj rekli polaznici/e tečaja pročitajte ovdje.

  • Centar za mir, nenasilje i ljudska prava Osijek poziva mlade na trening pod nazivom Working with refugees, migrants and asylum seekers in your local community koji će se održati od 23. do 29. srpnja 2018. Više informacija i kako se prijaviti pronađite ovdje.

hr Croatian
X