IzvještajiVijesti

Sustavno nasilje prema izbjeglicama mora prestati!

Nasilna i nezakonita protjerivanja izbjeglica koja čini hrvatska policija nisu prestala unatoč najnovijem dopisu Pučke pravobraniteljice DORH-u, kao i upozorenjima nevladinih, međuvladinih, međunarodnih organizacija, inicijativa i medija. Svjedočanstva izbjeglica potvrđuju kako hrvatska policija ne dopušta izbjeglicama tražiti azil u Hrvatskoj ako se na iregularan način nađu na teritoriju Hrvatske, već ih suprotno međunarodnom i nacionalnom pravu vraća u susjedne zemlje, nerijetko koristeći nasilje.

Zbog toga su organizacije civilnog društva predstavile danas u Zagrebu četvrti Izvještaj o nasilnim i nezakonitim protjerivanjima izbjeglica iz Republike Hrvatske. Ovo je četvrti takav izvještaj u godini dana, otkako su obrasci protjerivanja (tzv. push backova) postali vidljiviji i privukli pozornost organizacija koje svakodnevno rade s izbjeglicama te je rezultat višemjesečne suradnje nekoliko organizacija, kolektiva i inicijativa: Are You Syrious? (AYS), No name kitchen (NNK), Centra za mirovne studije (CMS) i Inicijative Dobrodošli!.

Na konferenciji za medije puštena je i audio snimka poziva u pomoć koju volonterima upućuju izbjeglice.

Izvještaj i snimka dostupni su za preuzimanje i korištenje na ovom linku: https://www.cms.hr/hr/azil-i-integracijske-politike/izvjestaj-o-nasilnom-protjerivanju-izbjeglica-iz-rh-sustavno-nasilje-prema-izbjeglicama-mora-prestati.

 

IZVJEŠTAJ O NEZAKONITIM I NASILNIM PROTJERIVANJIMA IZBJEGLICA IZ REPUBLIKE HRVATSKE

Fourth Report on Illegal Pushbacks_

hr Croatian
X