Vijesti

Božinović pokušava ocrniti udruge koje upozoravaju na propuste MUP-a

Inicijativa Dobrodošli! i Centar za mirovne studije, kao organizacije koje svakodnevno rade na zaštiti ljudskih prava i integraciji izbjeglica osuđuju izjave ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića, koji je gostujući na N1 televizji u emisiji „Točka na tjedan“, paušalno i bez konkretnih dokaza govorio o nevladinim organizacijama kao mogućim krijumčarima migranata.

Na pitanje zašto bi udruge koje se bave migrantima – CMS, isusovci -lagali kada svakodnevno obavještavaju medije o sitaucijama kada ih kontaktiraju pojedinici koji tvrde da im policija ne dopušta traženje azila, ministar je dao izjavu kojom povezuje nevladine organizacije s krijumčarima. Upitan želi li reći da neke nevladine udruge koriste kao paravan međunarodnim krijumčarima, pozvao se na izjave institucija iz Srbije, na taj način sugeriravši da su ti navodi točni.

Podsjećamo, ministar bi trebao biti upoznat sa činjenicom da svaka osoba koja ima indicije da netko čini kaznena djela, a poglavito policija, dužna je o tome obavijestiti Državno odvjetništvo, baš kao što su Pučka pravobraniteljica i pojedine udruga učinile u slučaju jasnih indicija nezakonitog postupanja policije.

S obzirom da nam nije poznato da se u RH vodi slučaj protiv neke organizacije civilnog društva koja radi sa izbjeglicama, takve izjave smatramo pritiskom na rad organizacija civilnog društva koje sustavno upozoravaju na nezakonita postupanja policije prema izbjeglicama. Takvom manipulacijom, smatramo kako je ministar bez podastiranja dokaza, pokušao ocrniti rad nevladinih udruga u javnosti.

Ironično, upravo su udruge upozoravale da politika zatvaranja granica potiče krijumčarenje ljudi. Odgovornost za porast krijumčarenja ljudi prvenstveno snose one osobe koje upravljaju migracijama na način zatvaranja granica i onemogućavanju izbjeglicama pristup međunarodnoj zaštiti.

Ovakvo zastrašivanje i svjesno lažno terećenje udruga govori nam o nedostatku argumenata i odgovora na vrlo konkretne optužbe izbjeglica za povredu njihovih ljudskih prava.

Politički pritisak ne nezavisne institucije i civilno društvo uvijek su jasan pokazatelj manjka demokratskog kapaciteta vladajućih.

 

Foto: N1

 

hr Croatian
X