Vijesti

Želimo grad u kojem su svi njegovi stanovnici prihvaćeni i uključeni

Činjenica da je preko 1600 stanovnika i stanovnica Zagreba potpisalo peticiju protiv smještanja tražitelja međunarodne zaštite u blizini njihova mjesta stanovanja poticaj je da još jednom apeliramo na MUP i službe Grada Zagreba da  pravovremeno i potpuno informiraju građane i građanke o tome tko su tražitelji međunarodne zaštite, što ovdje rade i kakve su procedure. Izuzetno je važno  proaktivano doprinositi stvaranju mjesta upoznavanja i susreta.

U Zagrebu trenutno živi 600-tinjak izbjeglica i s obzirom na to da Hrvatska ima povijest izbjeglištva možemo biti zahvalni što smo sada mi u poziciji pružiti sigurnost i zaštitu onima u potrebi. Izgradnja zajednice u kojoj će najranjiviji imati osigurane dostojanstvene uvjete života i temeljna prava bez obzira na porijeklo, boju kože i nacionalnost, zajednice u kojoj se različitost poštuje i smatra bogatstvom, je cilj kojem bi trebali težiti.

Zagreb, osim izbjeglica iz udaljenih zemalja, ima povijest prihvaćanja velikog broja prognanika i izbjeglica iz neposrednog okružja, doseljenika zbog ekonomskih razloga, osoba koje su u njemu našle i nalaze svoje mjesto stanovanja zbog obiteljskih veza ili pak školovanja i studiranja. Zagrebu doseljenici nisu strani, oni su njegovi građani, sastavni dio njegovog identiteta metropole.

Zbog svega toga, potičemo sve – od MUP-a, Grada Zagreba, civilnog društva do pojedinaca – da budemo aktivni u stvaranju atmosfere dobrodošlice i grada u kojem su svi njegovi stanovnici prihvaćeni i uključeni.

 

hr Croatian
X