Ostalo

Sokak – vijesti iz susjedstva

Centar za kulturnu dekontaminaciju iz Beograda ostvaruje “Sokak – Projekat o različitosti i znatiželji”, posvećen integraciji migrantskih i lokalnih zajednica kroz aktivnosti u oblasti kulture i umetnosti, dajući im prostor da se izraze, da daju glas kreativnosti i pravo glasa u sredini označenom “izbegličkom krizom”.

U okviru projekta, napravljen je migramentory „Sokak“, video zapis o aktivnostima, razvojnom procesu i rezultatima koje smo ostvarili u saradnji dve zajednice, migrantske i lokalne. Aktivnosti su realizovane tokom 2017. godine na terenu u izbegličkim kampovima, kao i kroz radionicu dramske terapije “Nepoznate priče” i performans “Transfiguracija” koji su održani marta 2017, te radionice digitalne fotografije „Nesaslušane priče“ realizovane u junu iste godine u Domu omladine Beograda.

https://www.youtube.com/watch?v=e28ZNFg3F6s

Sama Evropska unija prolazi kroz krizu vrednosti, gde je ključnim principima demokratije, ljudskih prava, participacije i vladavine zakona potrebna zaštita, u isto vreme noseći se sa prijemom i integracijama miliona novih građana, od kojih mnogi beže od rata, siromaštva, nasilja i prirodnih katastrofa. Međutim, nije ni lako ili ni moguće trenutno postići ravnotežu između suprotstavljenih osećanja saosećanja i solidarnosti, straha, ljutnje i sumnje prema onima koji stižu u naše zemlje iz dalekih svetova. Kritičko razmišljanje, otpor i međunarodna solidarnost su fundamentalne vrednosti Evrope, koje se pozivaju na ponovno razmišljanje o našoj zajedničkoj budućnosti.

”Rodio sam se kao izbeglica u Pakistanu. Moji su tada bežali od rata u Avganistanu. Avganistan nije mesto za život – nije bio ni tada a nije ni sada. A ja, još uvek nisam pronašao svoje mesto u ovom svetu. Kada sam bio mali mislio sam da je svet ogroman i da ima mesta za sve. Kako vreme odmiče shvatam da su stvari malo drugačije. Od trenutka kada sam započeo svoje putovanje goni me osećaj da nigde ne pripadam. Kao da to svoje mesto nikada neću naći.” (Zaki Ullah Shahzad, 17 godina, Krnjača kamp, Avganistan)
Projekat se finansira iz MATRA programa ambasade Kraljevine Holandije.

hr Croatian
X