Vijesti

Europski sud za ljudska prava Španjolsku proglasio krivom u slučaju push back-a!

Europski sud za ljudska prava donio je važnu odluku kojom je presudio da su push back-ovi tj. odvraćanja na vanjskim granicama EU nezakonita te da krši Euopsku konvenciju o ljudskim pravima. Odluka je donesena na temelju slučaja dvije osobe iz Malija i Obale bjelokosti koji su zajedno s drugih 70 ljudi prešli ogradu u Melilla i te ušli u Španjolsku 13. kolovoza 2014. godine. Nakon što su uhvaćeni, španjolska policija odmah ih je vratila u Maroko, bez mogućnosti pristupa bilo kakvom pravnom postupku ili mogućnosti da zatraže međunarodnu zaštitu. Ova odluka suda smatra se presedanom te potvrđuje fundamentalno pravo na poštivanje prava izbjeglica i migranata.

Cijelu presudu možete pročitati ovdje.

Odluka je s odobravanjem dočekana i među brojnim nevladinim organizacijama koje već dugo vremena upozoravaju na ilegalna i često nasilna vraćanja izbjeglica te onemogućavanje pristupa sustavu međunarodne zaštite. Unatoč teškoj dokazivosti push back-ova, o takvoj praksi izvještavala je i Inicijativa Dobrodošli! zajedno s Are You Syrious? te mnogi volonteri i organizacije koje na terenu svakodnevno dolaze u kontakt s izbjeglicama.

 

Suđenje Ahmedu H., uhićenom zbog terorizma jer je sudjelovao na prosvjedu nakon što je Mađarska u rujnu 2015. godine zatvorila granice i kriminalizirala prolazak nastavlja se 30. listopada i 2. studenog u Szeged-u. Nakon skoro godinu dana suđenja, u listopadu 2016. godine, Ahmed H. osuđen na 10 godina zatvora zbog terorizma, od tada je u zatvoru te su mu onemogućeni svi posjeti i komunikacija s vanjskim svijetom, osim pisma supruge.

Suđenje Ahmedu H. jasan je primjer državne represije i nastojanja da se sve izbjeglice i migranti prikažu kao teroristi te da se kriminaliziraju prosvjedi i akcije usmjerene prema restriktivnom i nasilnom europskom graničnom režimu.

Više o prijašnjim suđenjima možete pročitati ovdje.

Najave:

  • Centar za mirovne studije i Centar za istraživanje etničnosti, državljanstva i migracija 20. listopada 2017. godine održat će konferenciju povodom završetka dvogodišnjih aktivnosti pod zajedničkim nazivom „Protiv rasizma i ksenofobije – za jednakost izbjeglica i etničkih manjina”. Na konferenciji biti će predstavljeno istraživanje o stavovima i percepcijama javnosti o nacionalnim manjinama, izbjeglicama i imigrantima u Hrvatskoj te će kroz razgovor fokusirati na par ključnih područja: promišljanje teme rasizma i ksenofobije i izvještavanja te bilježenje njene pojavnosti u društvu, direktni rad s marginaliziranim društvenim skupinama – onima koji trpe posljedice rasizma i ksenofobije, kao i važnost rada u domeni obrazovnih praksi te kreiranja i zagovaranja provedbe mjera i aktivnosti politika za zaštitu i promicanje ljudskih prava.

hr Croatian
X