Vijesti

Nakon neuspjeha prvog, EU komisija predstavila novi plan preseljenja

Kolektiv-ISTE5Tijekom rujna kolektiv “ISTE” provodio je projekt – javnu kampanju za prihvaćanje različitosti u javnom prostoru Zagreba. Rad kolektiva “ISTE” sastojao se od serije plakata, billboarda i animacije kojima se senzibilizira odnos prema ženama različitih etničkih, vjerskih, rasnih i seksualnih pripadnosti.

Identiteti izmaknuti od norme (u ovom slučaju Romkinja, muslimanka, lezbijka, crnkinja, tražiteljica azila iz Sirije), postaju objekt netrpeljivosti i meta nasilja koje će mijenjati oblik ovisno o identitetskom određenju ugrožena tijela. Javno se obraćajući svojim sugrađanima putem socijalnih mreža i oglasa, žene kolektiva ISTE, koje budući da su žene iznad četrdesete godine života i k tome manjinski identiteti, najmanje dvostruko prelamaju drugost, upisuju svoje tijelo u javni prostor poručujući da ne žele pristati na tiraniju statističkoga konstrukta te da u gradu, koji smatraju svojim, žele živjeti bez straha i poniženja.

 

Europska komisija je u srijedu predstavila novi plan preseljenja za 50.000 osoba do listopada 2019. godinu. Komisija je osigurala dodatna financijska sredstva za države članice za tu svrhu, ali je osigurala i dodatna financijskih sredstava za one države koje će spriječiti odlazak ili prolazak tih osoba na svom teritoriju. Također, predstavljene kvote nisu obavezne, već dobrovoljne pa je upitno koliko će se države članice angažirati u njihovom ispunjenju. Podsjetimo se da se planovi Europske unije i dogovori vezani za kvote premještanja nisu poštovali čak i kada se radilo o obaveznim odlukama, zbog čega su neke zemlje Europske unije uputile tužbu Europskom sudu pravde, koji je odlučio da su zemlje dužne prihvatiti izbjeglice koje trebaju biti premještene iz EU zemalja.


Iako je konačno proširena lista država iz kojih će se osobe preseljavati, te bi Europa osim iz Turske, Libanona i Jordana trebala početi preseljavati i ljude iz afričkih zemalja Libije, Egipta, Nigera, Sudana, Čada i Etiopije, nisu predviđene nikakve mjere kojima bi se pokušalo doprinjeti rješavanju uzroka zbog kojeg ljudi odlaze iz svojih domova ili povećati njihova sigurnost i zaštita.

Ipak, primjetan je znatan napor i ulog utrošen na spinove i uvjeravanje javnosti da su ova flaster rješenja velikodušna, solidarna i izuzetno humana.

Da se osobe u potrebi za sigurnošću ne mogu osloniti na solidarnost onih koji, između ostalog produbljuju uzroke zbog kojih su prisiljeni otići, a koji su ujedno i po ekomomskim parametrima u mogućnosti pružiti zaštitu velikom broju osoba, pokazuje ivijest o smanjenju broja izbjeglica koje bi u buduće prihvaćale SAD.

 

Najava:

  • U utorak, 3. listopada, u 18h, u zagrebačkoj Booksi održati će se promocija publikacije [MIGRENT]. Publikacija je nastala kao svojevrstan zaključak istoimene konferencije održane u Zagrebu u travnju, a sadrži tekstove sudionika konferencije i stručnjaka u području migrantskog poduzetništva.
  • Centar za mirovne studije poziva da se priključite Klubu volontera CMS-a te kroz volonterski angažman doprinesete razvoju integracije izbjeglica i migranata u hrvatsko društvo. Više o volonterskom programu i kako se prijaviti pogledajte ovdje.
hr Croatian
X