Vijesti

Organizacije civilnog društva protiv segregirajućega premještanja Prihvatilišta za tražitelje međunarodne zaštite

 large_volonteri_cmsNakon medijskih natpisa o zatvaranju i premještanju Prihvatilišta u Zagrebu te nagađanja o mogućim novim lokacijama od kojih se spominjao i hotel uz autocestu blizu hrvatsko-srpske granice, predstavnici udruga civilnog društva koje su angažirane u pružanju podrške tražiteljima međunarodne zaštite izrazile su svoju zabrinutost informacijama o selidbi tražitelja iz Porina na moguću novu lokaciju u Spačvi. Unatoč tome što organizacije podržavaju prijeko potrebnu obnovu prihvatilišta naglašavaju da alternativna smještajna lokacija ne smije biti udaljena od sadržaja nužnih za integraciju tražitelja (blizina bolnice, vrtića, škole te drugih ključnih institucija, kao i sportskih, kulturnih i vjerskih ustanova) koje omogućavaju postajanje produktivnim i ravnopravnim članovima hrvatskog društva. Izoliranje na udaljenu lokaciju onemogućilo bi proces integracije, što bi se u konačnici moglo negativno odraziti ne samo na tražitelje međunarodne zaštite i njihove obitelji, nego i na hrvatsko društvo u cijelosti.

Tražitelji međunarodne zaštite nisu i ne smiju biti tretirani kao putnici i prolaznici, a mjeseci i godine izgubljeni u procesu traženja međunarodne zaštite bili bi iznimno teško nadoknadivi ako bi ih tražitelji proveli izolirani od ostatka društva, umjesto uključeni u programe učenja hrvatskog jezika, školovanja i osposobljavanja za rad. Te programe velikim djelom provode i udruge civilnog društva, a selidbom tražitelja na izoliranu lokaciju takvi bi im programi vrlo vjerojatno postali nedostupni. Također, nije jasno kako bi država osigurala djeci, kao osobito ranjivoj i zaštićenoj skupini, nastavak obrazovanja kroz vrtić, osnovne i srednje škole, što je proces kojega su ova djeca u Hrvatskoj već započela, odnosno pravo koje im je zajamčeno i Zakonom o međunarodnoj i privremenoj zaštiti.

Segregacija i integracija oprečni su procesi, a dužnost države je omogućiti jednake prilike svima, uključujući tražitelje međunarodne zaštite i njihove obitelji.

 

Platforma Free the Röszke 11, koju čini nekoliko skupina koje se bore za zajednički cilj, a to je podrška i solidarnost s izbjeglicama i migrantima koji su žrtve državnog terora u Mađarskoj pokrenula je crowdfunding kampanju kako bi pokrili troškove zastupanja Ahmeda H. koji je zbog sudjelovanja u prosvijedu povodom zatvaranja granice u rujnu 2015. godine optužen za terorizam. Podržite ovdje!

Najava:

  • Centar za mirovne studije vas poziva da se priključite Klubu volontera CMS-a. Prijave za volontiranje otvorene su do 01. listopada 2017. godine. Prijavite se!

hr Croatian
X