Vijesti

Dok se EU hvali kako je svojim financiranjima smanjila dolazak izbjeglica, krijumčari trljaju ruke

Sigurnosno-obavještajna agencija (SOA) objavila je još jedno godišnje izvješće. Iako pozdravljamo nastojanja sigurnosnih institucija da budu što transparentnije prema građanima/kama zabrinuti smo nekim od timačenja njihovog tima u području međunarodnog humanitarnog i izbjegličkog prava. Naime, podnošenje zahtjeva za međunarodnu zaštitu odmah pri prvom ulasku u RH ne smije biti jednoznačan kriterij za ocjenu nečije vjerodostojnosti! Ovo je osobito važno kada se razmatra u svjetlu brojnih svjedočenja izbjeglica o kojima smo izvještavali, a koja opetovano govore o tome da im se traženje zaštite ne omogućuje ne samo na granici već ni u policijskim postajama – nego ih se protjeruje natrag u Srbiju ili u BiH.

Konačno, postavlja se i pitanje nije li ocjena vjerodstojnosti iskaza izbjeglica posao MUP-a a ne SOA-e? SOA se mora baviti pitanjima vezanim za nacionalnu sigurnost, a ne ocjenama vjerodostojnosti iskaza izbjeglica.

Više od climate justice5 godina, Friends of Earth povezuju pokrete mladih iz Europe i Afrike kako bi učili jedni od drugih te bili solidarni u borbi za društvenu i ekološku pravdu te su se ove godine trebali sastati u okviru projekta “Fostering an Inclusive and Diverse Youth Environmental Movement Across Africa and Europe”. Od 7 mladih koji su iz Afrike trebali doći na partnerski sastanak u Brissel u srpnju, došlo ih je samo troje jer četvero nije dobilo vizu (a tako nešto nije se dogodilo prvi put). Iz tog razloga Young Friends of the Earth Africa i Young Friends of the Earth Europe odlučili su napisati otvoreno pismo upućeno EU članicama te istaknuti nepravdu po pitanju slobode kretanja i privilegiranosti Europljana.

Pismo je objavljeno u četvrtak, 14. rujna povodom sastanka ‘Justice and Home Affairs Council of the European Union’ na temu ljudskih prava, migracija i terorizma. Potpisi se i dalje skupljaju, a svojim potpisom možete ih podržati ovdje.

 

Zabrinjavajuće vijesti dolaze iz Rumunjske gdje je tijekom posljednih nekoliko tjedana Rumanjska obalna straža presrela nekoliko krijumčarskih brodova koji su prevozili veći broj izbjeglica. Tako su primjerice prošle srijede iz Crnog mora spasili 157 osoba, među kojima je bilo 56 djece. Trendovi pokazuju povećano korištene rute preko Crnog mora kako bi se iz Turske došlo do Rumunjske, a Rumunjska obalna straža upozorava da ukoliko se nastavi da bi se ovaj put, zbog nepredvidivosti Crnog mora, mogao pokazati smrtonosniji od Mediteranske rute.

 

Posljedice zasljepljenosti EU odlukom da se izbjeglice pod svaku cijenu drži van europskog teritorija, osim povećanim prolaskom opasnim Crnim morem, možemo vidjeti i u otvorenom pismu kojim je MSF nedavno upozorio kako europsko financiranje čija je svrha zaustavljanje brodova da izađu iz libijskih voda upravo ono što hrani i jača kriminalne lance te ostavlja ljude u uvjetima u kojima su izloženi monstruoznom zlostavljanju. S druge pak strane Italija ponosno izjavljuje kao su smanjili dolazak izbjeglica iz Libije za 87% smatrajući to uspjehom, dok se mi pitamo, da li Europa uspjehom doista smatra ostavljanje ljudi na milost i nemilost silovanju, ropstvu i mučenju?

Foto: N1, YFoE

hr Croatian
X