Vijesti

Hrvatska policija skoro deportirala maloljetnika koji je htio tražiti azil

bicpopNakon više od pola godine upozoravanja na nezakonita vraćanja izbjeglica, hrvatska policija nastavlja po svom. Tako je ovo tjedna skoro deportirala maloljetnika koji je želio tražiti azil u Hrvatskoj, uskrativši mu mogućnost da to učini. Maloljetnik je u Hrvatsku ušao s tuđim dokumentom, no mnoge izbjeglice su primorane upravo na to jer ne mogu dobiti vlastite dokumente od države koja ih proganja i koja im krši prava, upozorava Are You Syrious, koji je svojom intervencijom spriječio deportaciju maloljetnika. On je nakon svega uspio iskoristiti svoje zakonom zajamčeno pravo da zatraži azil i sada čeka nastavak postupka.

Inicijative Dobrodošli i GOOD povodom početka školske godine upozorile su na nedostatke kada je riječ o uključivanju izbjeglica u obrazovni sustav. Upozorili smo kako se brojnu djecu koja borave u zagrebačkom i kutinskom prihvatilištu za tražitelje međunarodne zaštite uključuje u nastavu s nekoliko mjeseci zakašnjenja, unatoč zakonskoj normi od 30 dana. Također, mnoga nemaju udžbenike ili ih se ne uključuje u pripremnu i dopunsku nastavu, kroz koje bi trebala učiti hrvatski jezik i druge nastavne predmete. Djeca tražitelji azila ili iregularni migranti koji su u Hrvatskoj bez pratnje, pa zbog toga borave u odgojnim domovima za djecu, neće pohađati školu ni ove godine zbog nevoljkosti sustava da im posveti pažnju.

Odbijajući prihvatiti izbjeglice, Mađarska i Slovačka krše EU pravo, odluka je Suda Pravde EU kojom promiče mehanizme solidarnosti EU. Sud je naime, u potpunosti odbacio zahtjeve Mađarske i Slovačke da proglase nezakonitima EU kvote relokacije i preseljenja. Prema tim kvotama, države članice trebale su preseliti 120 000 izbjeglica iz Italije i Grčke, čiji sustavi azila su se urušavali pod nesrazmjerno velikim brojem izbjeglica u odnosu na druge države članice. Sve je to posljedica licemjernih politika EU koje svojim mehanizmima, prvenstveno tzv. Dublinskom uredbom Dublin kažnjavaju periferne zemlje za propuštanje izbjeglica u tzv. Tvrđavu Europu.

Mađarska, Slovačka i njihove saveznice, otišle su, izgleda, korak predaleko u tim nastojanjima, beskompromisno odbivši solidarizirati se s Grčkom i Italijom. Pokušali su progurati i agendu nezakonitosti takve pomoći i izgurati mjere solidarnosti s agende EU.

Sud Pravde EU je, međutim, podsjetio Mađarsku i Slovačku na odredbe temeljnih ugovora EU prema kojima je Vijeće, na prijedlog Komisije slobodno donijeti privremene solidarne mjere “u slučaju da se jedna ili više država članica suoči s izvanrednom situacijom koja karakterizira iznenadni priljev državljana trećih zemalja”. Jedna od takvih mjera, smatra Sud, su i kvote relokacije i preseljenja.

Podsjećamo da se manje od 25% kvote realiziralo. Sud to objašnjava serijom raznih čimbenika koje Vijeće nije moglo predvidjeti u vrijeme donošenja odluke o kvotama, uključujući nedostatak suradnje od nekih država članica.

Biciklopopravljaona Zelene akcije i dalje prikuplja bicikle koje popravlja i donira izbjeglicama. Ako imate bicikl koji vam skuplja prašinu, a želite nekoga usrećiti, javite im se u inbox. Hvala svima koji su to već učinili, donirano je prvih 50 bicikala!

hr Croatian
X