Vijesti

Inicijativa Dobrodošli i Centar za mirovne studije osuđuju svako nasilje, pa tako i seksualno nasilje prema ženama!

Inicijativa Dobrodošli zajedno s Centrom za mirovne studije osuđuje svako nasilje, pa tako i seksualno nasilje prema ženama! Nakon vijesti o pokušaju silovanja u zagrebačkim Dugavama, ponavljamo kako svako nasilje treba sankcionirati bez obzira na etničku, religijsku ili bilo koju drugu pripadnost počinitelja.

Problem seksualnog nasilja prema ženama prisutan je, nažalost, u svim državama i  kulturama i predstavlja veliki društveni i sistemski problem. Prošle godine u Hrvatskoj je prijavljeno 197 silovanja i 15 pokušaja silovanja. U Hrvatskoj godišnje od 11 do 14 žena ubiju muškarci s kojim su bile u vezi ili braku ili u krvnom srodstvu, pa tako femicid u Hrvatskoj čini od 25 do 30 posto svih ubojstava!

Nasilje nad ženama mora prestati, a svi nasilnici moraju biti kažnjeni i žrtvama nasilja treba osigurati odgovarajuću podršku i rehabilitaciju.

Važno je i izbjegavati generalizacije postupaka onih koji čine nasilje na cijelu društvenu skupinu kojoj nasilnik pripada. Generalizacije dovode do stigmatizacije cijele društvene skupine i do širenja mržnje i straha. Velika je odgovornost medija u izvještavanju o ovakvim temama, jer imaju veliku ulogu u kreiranju javnog mijenja.

Nakon održanog protesta 2.8. ispred njemačke ambasade  protiv ograničavanja procesa spajanja obitelji izbjeglica u Grčkoj s obiteljima u Njemačkoj, sve više izbjeglica i dalje ustraje na zahtjevu za svojim  hitnim premještajem u Njemačku. 7.kolovoza, mnoge obitelji nastavile su proteste ispred ureda agencije Himalaya, jedine putne agencije odgovorne za izdavanje putnih karata za Njemačku, dok su slijedećih dana protest održali ispred grčke službe za azil u Katekhakiju. Trenutno oko 2400 izbjeglica čeka na premještaj iz Grčke, mnogi  više od 18 mjeseci žive u nehumanim uvjetima i više od dvije godine odvojeni od svojih obitelji.

U posljednjih godinu dana Njemačka je napravila drastični zaokret u politici prema izbjeglicama i od politike dobrodošlice iz 2015, pooštruje nacionalnu politiku azila, suspendira pokušaje spajanja obitelji za izbjeglice pod supsidijarnom zaštitom, postrožuje vizni režim i odugovlači u donošenju odluka za spajanje obitelji dok istovremeno usporava premještaj u Njemačku onima kojima su odobreni zahtjevi za spajanjem.

 

I dalje ne jenjavaju svjedočenja izbjeglica u Srbiji o nasilnom vraćanju, kršenju ljudskih prava i nasilju od strane hrvatske policije.  Ali, izbjeglica iz Afganistana, svjedoči o tome da ga je hrvatska policija na granici pretukla i oduzela mu telefon. Drugi muškarac iz Afganistana svjedoči o tome da je na granici izrazio namjeru za azilom, ali čim je ušao u policijski auto bio je izložen grubom nasilju od strane hrvatske policije. Nanosili su mu ozljede baterijskom lampom, da bi ga na kraju izbacili na teritoriju Srbije. Na teritoriju Srbije, izbjeglice su u nadležnosti policije, koja ih hapsi i po pravilu, prevozi u prihvatni centar u Preševu, na samoj granici s Makedonijom.

20.kolovoza u Beogradu održati će se Routes festival.  Festival organizira Refugee Aid Serbia, u sklopu Odyssey Projekta uz suradnju i partnerstvo organizacija: Help Refugees, BelgrAid, Info Park, Refugee Aid Miksalište, Centar za kulturnu dekontaminaciju, Humanity Wings. Cilj festivala je spojiti  lokalnu zajednicu i izbjeglice koje trenutno borave u Srbiji kroz niz radionica, diskusija i nastupa. Njime se želi pružiti  priliku za upoznavanje, razgovor, ali i za zabavu na opasnom putovanju za izbjeglice. Osim u Beogradu festival će se održati i u slijedećim gradovima: Osim u Beogradu, Routes Festival će se održati i u sljedećim evropskim gradovima: Polikastro – 12.08; Beč – 26. 08.; Berlin – 03. 09; Pariz – 09. 09; Brisel – 16. 09.

Ukoliko se nađete u Beogradu 20.08. dobro će vam doći program festivala:

12h Prikazivanje dokumentarnog filma VICE Srbija “Grad u gradu: Priča o Abdulu”, Dokumentarni film Lazare Marinković

13h Otvaranje festivala

13:30h-14:45h Panel diskusija “Novinarstvo i diskurs medija o migrantima” (na engleskom)

15h-16:15h Panel diskusija “Izbjeglice : Od bivše Jugoslavije do aktualne krize” (na srpskom)

14h-17h Radionice

16:30h-18:45h Tradicionalni plesovi i muzika iz Srbije i Afganistana

19h-19:30h Koncert Hussain Khan, Arabic Music Solo

19:45h-20:45h Koncert SEEDS Play With Mozart

21h-22h Koncert Shpiritus Movens

22h Zatvaranje festivala

hr Croatian
X