VijestiZašto je važno

Dobri domaćini na Tabor Film Festivalu: Kroz kulturu i druženje do integracije

DD-TFF (3)Tabor Film Festival raširenih ruku ugostio je Dobre domaćine sa svojim programom i volonterima na ovogodišnjem festivalu u dvorcu Veliki Tabor od 6. do 9. srpnja. Također, Tabor Film Festival je na preporuku Dobrih domaćina primio četvero mladih izbjeglica kao službene volontere festivala te time napravio dodatan iskorak prema integraciji mladih u hrvatsko društvo i pružio priliku mladima da izađu iz prihvatnog centra Porin i upoznaju hrvatsku i europsku kulturu.

Kampanju Dobri domaćini su na inicijativu grupe Kries zajedno pokrenuli Are You  Syrious?, Inicijativa za podršku izbjeglicama Dobrodošli!SOLIDARNA – Zaklada za ljudska prava i solidarnost te Koalicija Solidarnosti Split, prikupljajući sredstva za mlade kreativce koji se žele baviti umjetnošću, ali zbog životne situacije u kojoj se nalaze nisu u mogućnosti pribaviti si potrebnu opremu i obuku.DD- TFF (1)

 

Svojim donacijama 283 dobra domaćina podržali su kampanju i osigurali gitare, pojačala, klavijature i djembe, platna, kistove i boje, fotoaparate i objektive za 12 kreativaca i kreativki iz prihvatnog centra Porin i SOS dječjeg sela te omogućili održavanje kreativnih radionica udruga Živi Atelje DK i udruge Mali Zmaj, kreativnog kampa za djecu u Kaštel Kambelovcu i pružili podršku zboru DomaćiGosti.

DD-TFF (2)

 

Jedan od programa Dobrih domaćina održan je  na Tabor film festivalu, a uključivao je:

Filmski blok: Granice prihvaćanja

Pokazali smo kako ostavljanje jednih granica iza sebe može stvoriti nove i drukčije granice, često jednako teško premostive. Pokazali smo kako rušenje granica sigurnosti dovodi pojedince u situacije kad im potreba snalaženja otvara novi pogled na svijet, ali stvara i nove i neočekivane probleme. Želimo li prihvatiti nove okolnosti i drukčije životne priče, često moramo biti spremni izići iz vlastite zone ugode. Mnogi tada moraju prijeći svoje granice, i one vanjske i one unutarnje. Možeš li i ti prijeći svoje?

Prikazani filmovi: Novi dom (Žiga Virc-Slovenija 2016.), Odrezak (Lewis Rose, UK 2016.), Latin Babylon (MichelTavares, Francuska 2017.), Etnofobija (JoanZhonga, Albanija, Grčka 2016.), Majke (WinneleVeyret, Francuska 2016.), Mir.Molim. (Tina Lagler, Slovenija 2017), Prevoditelj (EmreKayis, Turska 2015)

DD- TFF (2)Izložba „Emotional Breakdown“

Pokazali smo kako kreativnost i umjetnost ne poznaju granice te postavili izložbu Maryam Katouzifar, azilantice, samohrane majke iz Irana. Maryam je tijekom festivala oslikavala je posjetitelje festivala atraktivnim kratkotrajnim tetovažama kanom.

Radionica „AfroDjembe Dance“

Commi Balde i AbiSeydi, senegalski umjetnici s adresom u Zagrebu održali su radionicu. Oboje su perkusionisti (djembe i soruba) te izvode ritmove i pjesme koje svoje korijene imaju u tradicionalnoj afričkoj glazbi. Na ovoj radionici naučili smo osnove sviranja ovih instrumenata kao i prigodni ples koji ide uz njih.

Izložba „Ljudi“

Na izložbi su portreti izbjeglica koje su prošle kroz Hrvatsku tzv. Balkanskom rutom tijekom izbjegličke krize. Autor izložbe Dag Oršić niz godina je djelovao kao humanitarac u izbjegličkim kampovima i prihvatilištima za azilante u Hrvatskoj. Svojim fotografijama ovjekovječio je humanitarnu krizu koja je započela u rujnu 2015. Fotografije su postavljene oko dvorca kako bi pokazale da su izbjeglice i dalje prisutne među nama.

Kulinarsko putovanje Okusa doma

Kulinarska DD- TFF (3)zadruga koja zapošljava izbjeglice i azilante Okus doma predstavila  je svoju bliskoistočnu hranu posjetiteljima festivalDD-TFF (1)a te donijela nove okuse u dvorac Veliki Tabor.

Dječji vrtić Dobrih domaćina

A za roditelje koji su željeli bezbrižno pogledati film i biti sigurni da su im djeca u dobrim rukama organizirali smo dječji vrtić u kojem su naši volonteri kreativno animirali djecu. Festival smo zatvorili nastupom benda Kries koji je idejni začetnik kampanje „Dobri domaćini: podržimo mlade kreativce bez doma“ nastale na prošlogodišnjem Tabor Film Festivalu.

Dobri domaćini zahvaljuju svima koji su sudjelovali u programu organiziranom na Tabor Film Festivalu! Budimo dobri domaćini!

hr Croatian
X