Vijesti

Mjera privremene zaštite ponovo u fokusu jedne od članica EU

Zelena akcija je od početka ove godine izbjeglicama donirala 38 bicikala. Bicikli koje su donirali jesu bicikli koje su građani i građanke donirali njima, a vrijedni volonteri i volonterke biciklopopravljaone su ih doveli u vozno stanje i potrudili se da dođu u prave ruke. Na taj način pomagali su onima kojima je to potrebno i spriječili da upotrebljivi resursi (bicikli i njihovi dijelovi) završe u smeću. Prošlog su tjedna donirali tri bicikla, a Hassan (6) je uz pomoć volontera i volonterki naučio voziti bicikl.

Ukoliko želite donirati bicikl ili dijelove, možete to učiniti u prostorijama Zelene akcije u Frankopanskoj 1 svakog četvrtka od 17:00 do 20:00h.

 

imageimage

 

Talijanska vlada ocjenjuje prijedlog za izdavanje 200.000 privremenih viza za izbjeglice koji dolaze na talijanske obale uglavnom iz Libije koje bi im omogućile slobodno kretanje po ostatku Europe. Radi se o aktiviranju Direktive 2001/55 o minimalnim standardima za davanje privremene zaštite u slučaju masovnog priljeva raseljenih osoba. Ova vrsta zaštite primjenjuje se posebno u slučajevima kada postoji rizik da standardna procedura za traženje međunarodne zaštite ne može adekvatno odgovoriti na potrebe koje dolaze s velikim priljevom izbjeglica, odnosno kada bi velik broj aplikacija za međunarodnu zaštitu rezultirao mogućim negativnim utjecajem na procesuiranje zahtjeva. Institut privremene zaštite osmišljen je upravo na iskustvu europskih zemalja sa masovnim priljevom izbjeglica uzrokovanog ratovima u državama na prostoru bivše SFRJ tijekom 90-tih, no unatoč tome, mjera nije aktivirana tijekom 2015./2016. godine za vrijeme tzv. Balkanske rute.

 

Mogućnost da Italija doista legalno odobri humanitarne vize na ovaj način je mala no upozorenje treba promatrati i u kontekstu nastojanja Italije da skrene pozornost EU na činjenicu da i dalje nije uspjela dobiti praktičnu potporu Njemačke i Francuske koje su trebale prihvatiti povećan broj ljudi koji dolaze iz Libije, a s kojima se Italija sve teže nosi.

 

Za vrijeme prolaska tzv. Balkanske rute kroz Europu o mogućnosti aktivacije mjere privremene zaštite na razini EU pisao je i Centar za mirovne studije u Izvještaju o rasizmu i ksenofobiji u Hrvatskoj za 2015. godinu.

hr Croatian
X