Vijesti

Odluka obitelji o povratku u ratom pogođeno područje – sramota hrvatskog sustava međunarodne zaštite

Ovog tjedna, obeshrabrena dugim periodom čekanja na odluku o tome hoće li im međunarodna zaštita biti odobrena te nizom negativnih odluka koje posljednjih mjeseci dobivaju mnogi tražitelji međunarodne zaštite, iračka obitelj s četvero djece odlučila se vratiti u Irak.

Zabrinjavajuće je da se u 21. stoljeću u zemlji, potpisnici UN-ove Deklaracije o ljudskim pravima i potpisnici Konvencije o pravima djeteta tolerira sustav koji zbog dugotrajnosti procesa i arbitrarnog donošenja odluka u procesima traženja međunarodne zaštite doprinosi održavanju osjećaja nesigurnosti i straha brojnih pojedinaca, obitelji i djece, od kojih su mnogi nakon cijelog izbjegličkog puta preko Balkanske rute svoje mjesto pronašli u Hrvatskoj te već i tijekom dugog perioda čekanja na dobivanje međunarodne zaštite počeli graditi svoje živote i integrirati se u hrvatsko društvo. Uistinu je žalosno da osobe iz ratom pogođenih područja, od kojih su neki i djeca od samo godinu dana, donose odluku da je povratak u ratom razorena područja u kojima im je život svakodnevno ugrožen bolji od agonije čekanja i igranja ping ponga s njihovim životima koju dobivaju čekajući na pragu država članica EU.  

 

Na ovogodišnjem Tabor Film Festivalu / international short film festivalu u bogatom programu svoje mjesto je našla i inicijativa Dobri domaćini. Tijekom kampanje, 283 solidarnih ljudi osigurali su gitare, pojačala, klavijature i djembe, platna, kistove i boje, fotoaparate i objektive za 12 kreativaca i kreativki iz Prihvatilišta za tražitelje međunarodne zaštite u Zagrebu i SOS dječjeg sela te omogućili održavanje raznih kreativnih radionica, kreativnog kampa za djecu te pružili podršku zboru DomaćiGosti.U okviru festivala sudjelovati će i neki od mladih kreativaca i kreativki podržanih kampanjom te će posjetitelji moći pogledati neku od izložbi, filmski blok “Granice prihvaćanja”, kušati specijalitete koje priprema Okus doma / Taste of Home, tetovirati se kanom te bubnjati.

Svi u park program-page-001
U subotu je u okviru Kampanje za Interkulturni društveni centar održan društveno-kulturni festival u Dugavama!. U razgovoru na temu kakav kvart trebamo sudionici razgovora dotakli su se očekivanja koja imaju od svojih susjeda, sugrađana i lokalne samouprave. Uz razgovor, festival je imao cijeli niz zabavnih sadržaja koji su uključivali živu knjižnicu, kreativnu radionicu za djecu, radionicu bubnjanja, nogomet za djecu, popravljanje bicikala i mnogo drugog.

 

hr Croatian
X