Vijesti

EU se utvrđuje i govori o sigurnosti, dok njezine članice prodaju oružje koje doprinosi održavanju sukoba na Bliskom Istoku

Povodom Svjetskog dana izbjeglica Hrvatski pravni centar predstavio je svoj program pružanja pravne podrške izbjeglicama u Hrvatskoj. Poslušajte zašto su se studentice i studenti, buduće pravnice i pravnici odlučili pružati podršku i pomoć izbjeglicama, kontinuirano volontirajući u Pravnoj klinici.

Udomitelji, volonteri i djelatnice Udruge udomitelja „Nada“ Ivanec ovaj tjedan ugostili su šestero mladića iz Afganistana koji trenutno borave u Prihvatilištu Porin te volonterke Centra za mirovne studije koje s njima rade. Ono što su naglasili jest da kada su mladiće pitali što očekuju od Hrvatske kao zemlje u kojoj bi ostali te što im je potrebno- bez razmišljanja odgovorili su da žele obrazovanje, naučiti hrvatski jezik, zaposliti se i biti korisni društvu. Organizatore druženja dojmila se i volonterka koja je u vrijeme Domovinskog rata i sama kao izbjeglica boravila upravo u Ivancu te ju je iskustvo solidarnosti onih koji su ih tada prihvatili potaklo na to da se i ona uključi u rad i pružanje podrška onima koji su sada u sličnoj situaciji.

photo_2017-06-23_16-16-06.jpg
Image may contain: 13 people, people smiling, people standing, sky, tree, grass, child, outdoor and nature

Prolazeći imaginarnom Balkanskom rutom s iskustvima kroz koja su prošle izbjeglice u periodu od 2015. godine do danas mogli su se upoznati i prolaznici i svi zainteresirani u srijedu kada je u okviru 4. Tjedna izbjeglicama na Europskom trgu održana akcija Balkanska ruta. Cilj akcije bio je senzibilizacija i solidarnost prema položaju izbjeglica na Balkanu.

Turska.jpg

druga.jpg

I dok brojne nevladine organizacije i pojedinci pozivaju na solidarnost sa izbjeglicama koje bježe od rata i stradanja te naglašavaju važnost kreiranja funkcionalnog integracijskog sustava, šest zemalja srednje Europe, među kojima je i Hrvatska, intenzivno se pripremaju za mogući novi, kako ga oni nazivaju imigrantski val, a u planu je i zajedničko djelovanje vojnih snaga na granicama Europske unije. Do kraja ovog mjeseca završit će s izradom Akcijskog plana koji predviđa zajednički vojni angažman na granicama ako bi ponovno došlo do povećanja broja kretanja izbjeglica tzv. balkanskom rutom ili nekim drugim pravcem koji vodi prema Europi. Planira se i suradnja sa zemljama koje nisu članice inicijative i EU, prije svega sa Srbijom, BiH, Crnom Gorom, Makedonijom, a sve će biti koordinirano s policijskim snagama koje su primarno angažirane na granicama.

Ovakve političke odluke samo su dio procesa tzv. sekuritizacije migracija koji postaje sve prisutniji u zadnjih 20-ak godina. U okviru sekuritizacije, kao jednog od najizraženijih aspekta suvremenog europskog režima kontrole migracija, gotovo svaka izbjeglica promatra se kao potencijalna prijetnja. Primjer toga su i nedavna izvješća koja navode kako Hrvatska zbog tzv. “sigurnosne zapreke” brojnima, uključivo i djeci, dječacima i djevojčicama koji nisu krenuli ni u školu, odbija zahtjeve za međunarodnom zaštitom, a unatoč tome što istodobno u elaboracijama samih zahtjeva priznaje da su im u slučaju povratka u matičnu zemlju životi u opasnosti.

Također, primjer toga su i kontinuirana svjedočanstva i izvješća o nasilnom ponašanju policijskih službenika prema izbjeglicama koji nam se gotovo svakog dana obraćaju tražeći pomoć u pristupu sustavu međunarodne zaštite. Više o nedavno zabilježenim slučajevima policijskog nasilja pročitajte ovdje.

I dok Hrvatska utvrđuje svoje granice argumentirajući to time da se štiti od nadolazeće prijetnje koju predstavljaju izbjeglice iz (uglavnom) bliskoistočnih zemalja, istovremeno ne vidi nikakav problem u prodaji oružja Saudijskoj Arabiji, iako već postoji nekoliko vrlo utemeljenih izvješća o ratnim zločinima koje je počinila vojska Saudijske Arabije. Hrvatska ne samo da je odlučila prodati oružje i municiju toj zemlji, već i ne ispitati za što će ono biti korišteno. Time se krši međunarodni Ugovor o trgovini oružjem, koji zahtijeva da prije izvoza država mora napraviti procjenu zlouporabe oružja. Posljednjih godina RH više se puta našla u neugodnim međunarodnim skandalima vezanim za izvoz oružja u problematične zemlje. Prema pisanju Organized Crime and Corruption Reporting Project, RH je prodajom oružja Saudijskoj Arabiji uvelike doprinijela rasplamsavanju rata u Siriji. Ovakvim neprofesionalnim i neodgovornim ponašanjem Hrvatska doprinosi održavanju oružanih sukoba u svijetu i međunarodnoj nestabilnosti dok istovremeno sve češće okreće leđa onima koji bježeći od stradanja dolaze tražeći zaštitu i sigurnost u Hrvatsku i druge članice EU.

 

Najava:

  • U utorak 27. lipnja u organizaciji Hrvatske mreže volonterskih centara održat će se nacionalna konferencija pod nazivom “Na putu prema integraciji – značaj volontiranja u pružanju podrške izbjeglicama”. Konferencija je dio projekta „Optimiziranje volonterskih usluga u vremenima izbjegličke krize“, a njome se želi: predstaviti dosadašnje rezultate projekta, kao i preporuke za razvoj volonterskih usluga u vremenima izbjegličke krize te integracijskog procesa, podići svijest o važnosti i ulozi organizacija civilnog društva u procesu integracije, dodatno osnažiti ulogu organizacija civilnog društva u integracijskom procesu te potaknuti razmjenu iskustava među sudionicima konferencije.

hr Croatian
X