Vijesti

Udruge ističu: integracija i dalje uglavnom na volonterima i organizacijama civilnog društva

LOGOTIP_TJEDAN IZBJEGLICAma!_varijanta 1-01Početkom tjedna organizacije civilnog društva u ime Koordinacije za integraciju pozvale su građane da se uključe u obilježavanje Svjetskog dana izbjeglica i 4. Tjedana IZBJEGLICAma!.

Posebnu pozornost ove godine udruge su usmjerile na nužnost kreiranja sustava uključivanja koji obuhvaća odgovornost svih aktera – od pojedinaca do institucija: jer je integracija kao proces uključivanja dvosmjeran proces.

Većina nadležnih institucija oglušuje se na nužnost provedbe integracijskih mjera te se većina prakse odvija se uz pomoć volontera i organizacija civilnog društva. Pritom institucije i političari kao glavni argument koriste mit o Hrvatskoj kao tranzitnoj zemlji, u kojoj nijedna izbjeglica ne želi boraviti dok podaci pokazuju suprotno – od 300-tinjak osoba kojima je odobrena međunarodna zaštita, svega ih je 70-ak napustilo Hrvatsku. Oni koji su ostali žele biti ovdje, žele graditi svoje živote i žele biti prihvaćeni.

Govoreći o procesu uključivanja – govori se o odgovornosti za ulaganje u taj proces koja leži na institucijama, građanima, izbjeglicama, lokalnoj samoupravi i donositeljima političkih odluka.

 

Kako bi se izgradio sustav u kojem se očekuje da novi i stari članovi društva budu aktivni sudionici procesa uključivanja, ne smije se dopustiti niti kažnjavanje pomaganja građana RH kada ih izbjeglica bude tražila čašu vode ili podršku prilikom iskazivanja namjere za međunarodnom zaštitom.

Da pomoći drugome u nevolji ne smije biti zabranjeno upozorile su i udruge Centar za mirovne studije i RAND- Regionalna adresa za nenasilno djelovanje, uoči saborske sjednice na kojoj se trebalo raspravljati o novom Prijedlogu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o strancima. Potrebno se zapitati koja je intencija i zašto MUP inzistira na sankcioniranju duboko moralnog i ljudskog čina pomoći drugima u nevolji te zašto uvodi uske iznimke, koje su ionako nužnost i civilizacijski doseg. Upitno je i može li se zakonom kriminalizirati operacionalizacija jedne od važnijih vrednota suvremenog društva – solidarnosti.

Predstavnici udruga zastupnicima i zastupnicama Hrvatskog sabora uručili su i pismo, u kojem su ih tražili da glasaju po savjesti i protiv zabrane pomaganja, ali i pozvali sve građane da se informiraju  o zakonu i onom što on nosi uz poruku: kada se nepravda ozakoni – otpor će postati dužnost!

 

U srijedu javno su predstavljeni rezultati kampanje „Dobri domaćini: Podržimo mlade kreativce bez doma!“. Kampanja je započela nainicijativu benda Kries prošle zime te su udruga Are You Syrious?, Inicijativa Dobrodošli!, zaklada SOLIDARNA te Koalicija solidarnosti Split pokrenuli dobrotvornu crowdfunding kampanju  „Dobri domaćini: podržimo mlade kreativce bez doma“ u sklopu koje je napravljen i video spot za pjesmu „Ivo se šeće“. Odličan rezultat kampanje omogućit će podršku pojedinačnim mladim kreativcima i kreativkama, kao i nizu kreativnih i umjetničkih  programa širom Hrvatske.
Centar za mirovne studije traži volontere studente i studentice pravnog fakulteta za sudjelovanje u izgradnji mreže pravne podrške za tražitelje azila, strance pod supsidijarnom zaštitom i izbjeglice. Zainteresirani mogu se javiti ovdje.

Izdvojeno iz programa 4. Tjedna izbjeglicaMA!:

 

  • u ponedjeljak 19. lipnja, u Knjižnici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu s početkom u 10.30 sati održat će se promocija zbornika ‘Kamp, koridor, granica: studije izbjeglištva u suvremenom hrvatskom kontekstu’. Zbornik istražuje formiranje balkanskog koridora, građanski odgovor na masovni dolazak izbjeglica, medijsku i javnu percepciju i druge teme vezane uz recentna migracijska kretanja.
  • Na Međunarodni dan ljudskih prava, 20. lipnja s početkom u 10.00 u Kući ljudskih prava održat će se forum ‘Iskustva obrazovanja djece izbjeglica u hrvatskim školama’. Forum okuplja učenike i učenice izbjegličkog porijekla i njihove roditelje, nastavnike i stručne suradnike škola te volontere, aktiviste i stručnjake.

 

Ostala događanja u okviru 4. Tjedna izbjeglicaMA! pogledajte ovdje.

hr Croatian
X