Vijesti

Organizacije civilnog društva ponovo upozoravaju na nasilje nad izbjeglicama

huzponedjeljak su Inicijativa Dobrodošli! i Are You Syrious? izašli s izvještajem o Novom valu nasilja nad izbjeglicama na granicama Republike Hrvatske. Upozorili smo na ponovnu eskalaciju policijskog nasilja na hrvatsko-srpskoj granici o čemu govore iskazi izbjeglica u proteklih nekoliko tjedana te o onemogućavaju pristupu sustavu međunarodne zaštite.

Inicijativa Dobrodošli! i Are You Syrious? ponovno u pozvali na hitan prekid nasilja prema izbjeglicama, omogućavanje pristupa sustavu međunarodne zaštite te žurnu provedbu temeljite istrage i sankcioniranje nasilnih djelatnika hrvatske policije i nadležnih osoba.  

Skrećemo pozornost i na priopćenje Ravnateljstva policije u kojemu se navodi kako rukovoditeljstvo policije ne stoji iza nasilnih postupanja policijskih službenika te da će sve prijavljene postupke istražiti i sankcionirati.

Arbitrarno odbijanje međunarodne zaštite tj. azila ne prestaje, te mediji izvještavaju o nevjerojatnim slučajevima u kojima je obitelji s djecom odbijena zaštita, iako je MUP utvrdio da na nju imaju pravo, zbog toga što ih SOA smatra sigurnosnom zaprekom. Odvjetnica Sanja Bezbradica Jelavić upozorava da je MUP krenuo dijeliti odbijenice za međunarodnu zaštitu na temelju SOA-ine procjene koju SOA ne pojašnjava te iako sudovi govore da rješenja o azilu moraju biti obrazložena SOA i MUP to ignoriraju.

Nakon eksplozije koja je u ubila najmanje 80, a ranila 350 ljudi u glavnom gradu Afganistana, Kabulu njemačke vlasti privremeno su suspendirale kolektivne deportacije u tu zemlju. Unatoč činjenici da je ovaj događaj jasan pokazatelj nesigurnosti ove zemlje i osoba koje u njoj žive, njemački dužnosnici potvrdili su da politika vraćanja osoba koje u Njemačkoj nisu dobile status izbjeglice i dalje postoji.

Svoje protivljenje ovakvim nehumanim odlukama iskazalo je i 300 studenata i studentica koji su  pokušali spriječiti deportaciju kolege Afganistanca iz Njemačke.

Pozivamo vas na zadnju domaću utakmicu sezone Zagreb 041- Bubamara u Dugavama. Okupljanje počinje već u 13h, a osim nogometne utakmice (koja počinje u 17.30h) na programu vas očekuje još mnogo toga!

hr Croatian
X