Vijesti

Zakon koji kažnjava pomaganje, navodi ljude da ga krše

Centar za mirovne studije, Centar za kulturu dijaloga i RAND žele upozoriti na najnovije izmjene Zakona o strancima koje su danas usvojene na sjednici Vlade Republike Hrvatske, a kojima se pokušaj pomaganja strancima u boravku, tranzitu i nezakonitom prelasku granice uvodi kao kažnjivo djelo.

Na taj bi način građani i građanke koji pokušaju pomoći nepoznatoj osobi u potrebi, riskirali kaznu. Iako je nakon provedene javne rasprave predlagatelj ovog zakona, Ministarstvo unutarnjih poslova, unijelo  izmjene kojima precizira iznimke koje neće biti smatrane pomaganjem koje je kažnjivo, tekst prijedloga zakona i dalje ostavlja prostora za interpretaciju prema kojoj je kažnjivo pomoći drugome u nevolji. U siječnju je na saborskoj raspravi u nekoliko navrata bilo istaknut problem ovakvog zakonskog uređenja, no Vlada je i nakon druge revizije Prijedloga ostala odlučna u sankcioniranju solidarnosti te sada već treći put u godinu dana pokušava donijeti ovaj štetan zakon. Zakon koji kažnjava ljudsku solidarnost u konkretnom djelu pomaganja drugome u nevolji je štetan za društvo jer narušava dostojanstvo ljudske osobe, one koja je u nevolji jednako kao i one koja želi pomoći.

CMS, CeKaDe i RAND smatraju da pomaganje koje ne rezultira nikakvom materijalnom ili financijskom koristi za pomagača, nego je vođeno moralnim i humanitarnim principom, u situacijama zaštite života ili integriteta osobe koja nezakonito prelazi granicu ili boravi u Hrvatskoj, ne smije biti kažnjivo.  Spašavanje života, sprječavanje ozljeđivanja, pružanje hitne medicinske pomoći te pružanje humanitarne pomoći, kako je određeno posebnim propisom, je nužnost i civilizacijski doseg te je protivno zakonu ostaviti nekoga u životnoj opasnosti. Stoga je važno da se ovaj zakon ne zadrži samo na tome, već je potrebno osigurati da nikada ne bude kažnjena osoba koja je nepoznatoj osobi kupila hranu ili je odvela liječniku, a da je nije tražila dokumente.

Ujedno, CMS, CeKaDe i RAND podsjećaju zastupnike Hrvatskoga sabora kako briga o strancu i osobi u nevolji nije samo kršćanska dužnost, već i moralna obveza svih ljudi, bez obzira na uvjerenja. K tomu, građane i građanke Hrvatske koji vjeruju kako je njihova dužnost pomoći drugima, zakon koji se tome protivi dovodi u poziciju da ga krše, što zasigurno nije intencija zakonodavca.

Stoga, Centar za mirovne studije, Centar za kulturu dijaloga i RAND pozivaju Ministarstvo unutarnjih poslova da u prijedlog Zakona o strancima uvrsti i izmjene kojima je nedvojbeno da pomaganje ljudima u potrebi nije kažnjivo, te Hrvatski sabor da donese zakon koji će jamčiti da nitko neće biti kažnjen jer je pomogao ili pokušao pomoći drugoj osobi.

hr Croatian
X