Vijesti

Krijumčari ljudima optuženi za smrt 71 osobe

img_2740Krajem prošlog tjedna dvadesetjednogodišnji Samuel koji od svoje 15. godine bježi iz Nigerije te se, nakon tri odbijena zahtjeva za međunarodnom zaštitom, posljednja tri mjeseca nalazi u detencijskom centru Ježevo odjednom je izgubio pamćenje, više nikoga ne prepoznaje, ne zna gdje je te je prestao govoriti i jesti. U Nigeriji Samuel je imao problema s, militantnom islamističkom grupom Boko Haram, s obzirom na to da dolazi iz naroda Ibo koji su uglavnom katolici. Ipak, zahtjev za međunarodnom zaštitom svaki put mu je odbijen s istim objašnjenjem: ne dolazi iz ratom pogođenih zemalja poput Sirije, Afganistana i Iraka.

Prošli petak Samuela je pregledao liječnik opće prakse koji dolazi u detencijski centar i odredio da ga ovu srijedu odvedu u psihijatrijsku bolnicu Sveti Ivan u Zagrebu na pregled, uz napomenu da će pozvati hitnu pomoć ako dođe do pogoršanja situacije. Teško je i zamisliti što bi u ovom slučaju značilo pogoršanje situacije, s obzirom na to da se radi o mladoj osobi koja je odjednom prestala komunicirati, izgubila pamćenje i ne jede. Prema informacijama kojima Inicijativa Dobrodošli! raspolaže, do danas mu nije pružena adekvatna skrb.

 

Mađarska je optužila 11 osoba zbog smrti 71 migranta. Mađarski tužitelji u četvrtak su izvjestili kako je vozač kamiona u kojemu je nađeno 71 mrtvih ljudi na austrijskoj autocesti čuo njihove pozive u pomoć dok im je nestajalo kisika, ali je strogo slušao upute da im ne smije otvoriti vrata. Četiri muškarca sudjelovala su izravno u prijevozu dok su ostali bili upleteni u održavanje mreže koja je zaradila stotine tisuća eura od krijumčarenje ljudi.

 

Grčka vlada počela je davati novčane poticaje tražiteljima međunarodne zaštite koji se nalaze u u tzv. hot spotovima na grčkim otocima Chios, Kos, Leros, Lesbos i Samos. Novčane naknade dio su novog “reintegracijskog paketa” financiranog od strane EU koji uključuje  €1,000 i besplatnu avionsku kartu za povratak u zemlju podrijetla.
Novo izvješće ENAR-a koje obuhvaća podatke iz 26 zemalja EU govori kako je zabilježen porast rasističkih napada na izbjeglice i migrante te kako se sve češće suočavaju sa diskriminatornim praksama i stavovima zbog kojih im se teško zaposliti. U Njemačkoj je u 2016. godini prijavljeno 3,729 napada na izbjeglice i tražitelje međunarodne zaštite, tj. više od 10 mržnjom motiviranih kaznenih djela dnevno. U Belgiji je 60% od 176 agencija koje se bave čišćenjem te koje veoma često zapošljavaju izbjeglice i migrante na afirmativan je način odgovorilo na diskriminatorne zahtjeve svojih  mušterija.

hr Croatian
X