Vijesti

Udruge upozoravaju na arbitrarno i nezakonito postupanje MUP-a i SOA-e

poruke_nonSIA2Idući tjedan druga grupa od 13 izbjeglica koje će po sustavu premještanja doći iz Grčke i Hrvatsku sletjet će na zagrebački aerodrom. Među njima su tri obitelji te dvoje maloljetnika.

U Zagrebu počinje tečaj hrvatskog jezika, povijesti i kulture za osobe kojima je odobrena međunarodna zaštita u organizaciji Ministarstva obrazovanja.

Udruge Are You Syrious?, Centar za mirovne studije i odvjetnica Sanja Bezbradica Jelavić u srijedu su na konferenciji za medije upozorili na opasnu praksu SOA-e, vezano za donošenje neobrazloženih zaključaka koji se kasnije koriste kako bi MUP odbio zahtjeve za međunarodnom zaštitom, državljanstvom i boravkom. Pripremili su i Izvještaj o arbitrarnom i nezakonitom postupanju Ministarstva unutarnjih poslova (MUP) i Sigurnosno obavještajne agencije (SOA) u postupcima (ne)odobravanja međunarodne zaštite ili statusa stranaca u Hrvatskoj, u kojem ističu kako je od početka ove godine zabilježeno najmanje 30 slučajeva odbijanja zahtjeva zbog “sigurnosne zapreke”. Među njima su i maloljetnici čiji su roditelji dobili „sigurnosnu zapreku“ za dobivanje statusa, te majka s invaliditetom u invalidskim kolicima. Tražitelji međunarodne zaštite, koji su zaprimili takva rješenja primarno su iz Iraka i Sirije, iz područja i danas zahvaćenih oružanim sukobima, kao što su Bagdad, Mosul i Alep.  U svim tim rješenjima, MUP je utvrdio da postoje osnove za dodjeljivanje statusa azila/supsidijarne zaštite, ali zbog ocjene SOA-e , klasificiranom najnižom klasifikacijom »OGRANIČENO« o postojanju „sigurnosne zapreke“, bez ikakvog dodatnog obrazloženja, zahtjevi su automatizmom odbijeni. Poznato je da se takvom klasifikacijom ne označavaju podaci koji su vezani za „nacionalnu sigurnost i vitalne interese Republike Hrvatske“,  ali to ne spriječava MUP, koji nema uvid u mišljenje, da odbije zahtjev za dobivanje međunarodne zaštite državljanstva ili boravka. Zbog svega toga udruge traže hitno zaustavljanje takve praksa, koja nedvojbeno dovodi do povrede ljudskih prava izbjeglica i stranca u Hrvatskoj,  a od nadležnih institucija da istraže i sankcioniraju odgovorne osobe za nezakonitosti u postupanju državnih tijela.

U Knjižnici Dugave u organizaciji Građanske inicijative Dugave održana je druga književna senzibilizacija. Posjetitelji su mogli doživite Siriju kroz riječi, slike i okuse uz zanimljive sugovornike iz Sirije: Zoulfekel Zoulkefel Said, pisac i pjesnik iz Sirije i Issam Delwan, prevoditelj za arapski jezik u Crvenom križu; predstavljena je knjiga “Preko mora : Sirijci bježe u Europu”, reportaža Wolfganga Bauera te potresno svjedočanstvo o izbjegličkom putu iznutra, iz prve ruke.

Klub volontera Centra za mirovne studije (KVOC) u suradnji s Klubom za mlade Zagreb organizirao je radionicu “Biti izbjeglica” na kojoj se sa sudionicima razgovaralo o izbjeglicama u Hrvatskoj, njihovoj integraciji te problemima s kojima se suočavaju. Predstavljen je sustav međunarodne zaštite, iskustva volontera u radu s izbjeglicama te primjere dobre integracijske prakse. Na radionici su se pridružili i tražitelji međunarodne zaštite iz Prihvatilišta u Zagrebu koji su ispričali osobne priče i podijeliti svoja iskustva.

Ovog tjedna u Zagrebu je održana prva konferancija o socijalnom poduzetništvu za migrante MIGRENT u organizaciji Centra za mirovne studije, u suradnji sa socijalnom zadrugom Okus doma te podržana od Američke ambasade u Zagrebu.

Prema izvještaju Migrant Entrepreneurship in OECD Countries’ poduzetnici migrantskog podrijetla doprinose ekonomiji stvarajući nove poslove. Globalno gledano, migrantsko poduzetništvo u porastu je i znatno doprinosi ekonomskom razvoju lokalnih zajednica te doprinose kvalitetnijoj integraciji.

Uz predavanja i panel diskusije o karakteristikama, prilikama, izazovima i dobroj praksi, dio konferencije bio je osmišljen kao trening za poduzetnike koji su vodili iskusni mentori.

Podsjećamo na poziv Koordinacije organizacija civilnog društva za integraciju izbjeglica oko priključivanja održavanju 4. Tjedna IZBJEGLICAma. Prijave za  su otvorene do 15. svibnja, a možete se prijaviti preko ovog linka.

hr Croatian
X