Vijesti

Prva grupa izbjeglica iz Grčke stiže u Hrvatsku ovaj utorak

Inicijativa Dobrodosli- Otvorena Europa - Sastanak sefova policija (1)U Prihvatilištu u Zagrebu krenulo se s digitalizacijom te će od sada svaki tražitelj ili tražiteljica međunarodne zaštite imati svoju karticu kojom će se registrirati prilikom ulaza u Prihvatilište. Također, planira se da dio objekta bude namijenjen samo za smještaj obitelji, a drugi za muškarce samce. Najavljena je i obnova objekta u kojem se Prihvatilište nalazi, bivšeg hotela Porin koja bi se trebala dogoditi tijekom ove godine. U utorak 11. travnja očekuje se preseljenje 14 osoba iz Grčke, dok se druga grupa od 9 osoba očekuje nakon 2. svibnja.

Ovaj tjedan četiri obitelji vraćene su iz Njemačke prema Dublinskoj uredbi.

 

Članovi Inicijative Dobrodošli! ponedjeljak i utorak proveli su u posjetu hrvatsko-srpskoj granici i izbjegličkim kampovima u Srbiji. Posjetili su granične prelaze Tovarnik i Bajakovo gdje su imali prilike razgovarati s graničnom policijom i vidjeti dio opreme (jednu od soba s termovizijskim kamerama, Schengen vozila te aparat kojim se prilikom pregleda kamiona detektiraju otkucaji srca) kojom se policija koristi kako bi nadzirala granične prelaze i zelenu granicu. Uz hrvatsku graničnu policiju, na granici su prisutni i službenici Frontexa. Sve viđeno dodatno potvrđuje zaokret EU politike prema sve većoj sekuritizaciji granica koju slijedi i Hrvatska te zabrinjava da se sve više financijskih sredstava ulaže u “zaštitu” granica umjesto zaštitu ljudskih života i njihovih ljudskih prava. U više navrata na upite o prelascima izbjeglica te njihovim namjerama da zatraže međunarodnu zaštitu, članovi Inicijative Dobrodošli! dobili su odgovor da ukoliko bi to bio slučaj, da bi ljudima bilo moguće podnijeti zahtjev. Ipak, odgovor kako točno izbjeglice to mogu učiniti nismo dobili već nam je ponovljeno da se to ne događa. Ono što zabrinjava kod ove tvrdnje su svjedočanstva izbjeglica koja Inicijativa Dobrodošli! i dalje dobiva, a koja govore o opetovanim pokušajima traženja međunarodne zaštite koji su im onemogućeni te u nekim slučajevima popraćeni nasiljem i/ili oduzimanjem ili razbijanjem mobitela.

 

Međunarodna konfederacija 20 organizacija Oxfam u suradnji s organizacijom MYLA iz Makedonije i Beogradskim centrom za ljudska prava 06. travnja objavila je izvještaj A DANGEROUS ‘GAME’ The pushback of migrants, including refugees, at Europe’s borderskoji još jednom potvrđuje neuspjeh u pružanju zaštite izbjeglicama na području Zapdanog Balkana. Umjesto pružanja sigurnog utočišta, praksa pokazuje svakodnevna vraćanja u susjedne zemlje, bez mogućnosti traženja međunarodne zaštite na koju svako ljudsko biće ima pravo prema Konvenciji o zaštiti izbjeglica.

 

Pučka pravobraniteljica u svom Izvješću za 2016. godinu iznosi kako su u toj godini prema podacima HZZ-a zaposlena samo dva azilanta, dok ih je evidentirano 92 nezaposlenih, i to 77 muškaraca i 15 žena, pri čemu ih je čak 81 u Zagrebu. Osim toga ističe poteškoće azilanata u ostvarivanju zdravstvene zaštite. Naime, osobe pod međunarodnom zaštitom nisu više osiguranici HZZO-a, kao što su bili po prijašnjem Zakonu o azilu, već bi troškove njihova liječenja trebalo snositi Ministarstvo zdravstva. U praksi to stvara izrazite poteškoće, jer liječnici ne znaju kako registrirati pruženu uslugu, zbog čega ih niti ne žele primiti pa gotovo niti jedna osoba pod međunarodnom zaštitom nema liječnika primarne zdravstvene zaštite.

U svom izvješću Pravobraniteljica navodi kako tražitelji međunarodne zaštite iz Prihvatilišta u Zagrebu svjedoče o tome da ih policijski službenici zaustavljaju na javnim mjestima bez opravdanog povoda, pri čemu im postavljaju pitanja, primjerice o količini novca koju posjeduju, upućuje ih se da se ne smiju kretati gradom i prisiljava na povratak u prihvatilište. Inicijativa Dobrodošli! podržava preporuke koje je temeljem ovih nalaza  Pravobraniteljica uputila državnim institucijama, te traži od Vlade Republike Hrvatske da donese integracijsku politiku usmjerenu prema svim migrantima, a ne samo osobama pod međunarodnom zaštitom, u suradnji svih nadležnih tijela i samih migranata, a od Ministarstva znanosti i obrazovanja, da ponovno pokrene programe učenja hrvatskog jezika za osobe kojima je odobrena međunarodna zaštita i osobe pod supsidijarnom zaštitom.

hr Croatian
X