Vijesti

Novi Zakon o stancima i dalje ostaje pri kriminalizaciji solidarnosti

porinU četvrtak je bio zadnji dan otvorenog javnog savjetovanja o Akcijskom planu za integraciju osoba kojima je odobrena međunarodna zaštita za razdoblje od 2017. do 2019. godine. Povodom toga, Centar za mirovne studije i Inicijativa Dobrodošli! još jednom su upozorili na nedovoljnost i neadekvatnost predloženih mjera. Ovaj plan kasni više od godinu dana, a mnoge mjere koje predlaže, umjesto da unaprijeđuju zakonski okvir, zapravo su preslika zakona. Inicijativa Dobrodošli! ističe kako je integracija važna za dugoročan održiv razvoj društva i kako su troškovi ne-integracije, uvijek veći od troškova i napora uključivanja.

Očitovanje Centra za mirovne studije i Inicijative Dobrodošli! na postojeći plan možete pogledati ovdje.

 

Vlada ponovno u proceduru želi uvesti Zakon o strancima, a i najnoviji nacrt ostaje pri kriminalizaciji solidranosti, te bi omogućio da građani i građanke koji pokušaju pomoći nepoznatoj osobi u potrebi riskiraju kaznu. Inicijativa Dobrodošli! I dalje će se protiviti takvim odredbama zakona, a cijeli prijedlog Zakona možete pogledati ovdje.

 

U ponedjeljak u okviru projekta književne senzibilizacije u Knjižnici Dugave održana je senzibilizacijska večer “Iran u Dugavama” gdje su tražitelji međunarodne zaštite iz Irana govorili o svojim iskustvima i čitali perzijsku poeziju. Projekt Građanske inicijative Dugave pokrenut je u nadi da se kroz književnost lokalna zajednica može senzibilizirati spram novopridošlih susjeda – tražitelja međunarodne zaštite te kroz ciklus tribina u lokalnoj gradskoj knjižnici, predstaviti će književna djela koja tematiziraju problematiku migranata i azilanata sa Bliskog Istoka i iz Afrike.

Iduća senzibilizacijska večer održat će se 26. travnja kada će se razgovarati o Siriji.

 

Tribina nazvana “Drama tražitelja azila u RH” održana ovog tjedna nastojala je odgovoriti na pitanje tko su tražitelji međunarodne zaštite, zašto su prognani, kako to da su se našli u Hrvatskoj te je apelirala na MUP da pokaže humaniju politiku. Na tribini je 40 tražitelja međunarodne zaštite, vraćanih iz Austrije u Hrvatsku, govorilo o vjerskom progonu u Iranu. Jedna od tražiteljica međunarodne zaštite koja je na tribini govorila o stanju u Iranu, prisutne je upitala vjeruju li da su izbjeglice prešli Mediteran i Balkansku rutu samo zato što im više nije bilo lijepo ostati u Iranu.

 

Hrvatski pravni centar (HPC) u okviru javnog savjetovanja o novom tekstu Protokola za identifikaciju, pomoć i zaštitu žrtava trgovanja ljudima te Protokola o postupanju pri dobrovoljnom i sigurnom povratku žrtava trgovanja ljudima u četvrtak, 6. travnja, od 11 do 13 sati organizira tribinu. Dva navedena protokola definiraju postupanje institucija sa žrtvama trgovanja ljudima, te su izuzetno važni za ostvarivanje prava tih žrtava. Novosti u protokolima, te logiku tih promjena u kontekstu izrade novog Nacionalnog plana za suzbijanje trgovanja ljudima će izložiti predstavnica predlagatelja, Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina. Također, sudionicima tribine biti će dana priliku da svoja opažanja, primjedbe i prijedloge iznesu predlagatelju te će primjedbe i preporuke iznesene na tribini bit će sastavljene i u pisanom obliku unesene na portal e-savjetovanja.

 

U tijeku su prijave za radionicu “Izvještavanje o izbjeglicama, migrantima i etničkoj pripadnosti” koja će se održati  26. i 27. svibnja 2017. u Zagrebu u okviru projekta “Mediji protiv mržnje” koji provode Europska federacija novinara (EFJ) i Hrvatsko novinarsko društvo (HND).

Trening će okupiti 25 novinara iz Europske unije koji izvještavaju o temama koje se tiču izbjeglica, migranata i etničke pripadnosti. Cilj mu je razmjena najboljih praksi i postavljanje smjernica koje će u vezi s tim pitanjima promicati etično novinarstvo. Pogled na regionalnu situaciju će se usredotočiti i na prijetnje povezane s govorom mržnje u Hrvatskoj.

Ovdje možete naći pozivno pismo te nacrt programa, a registrirati se možete ovdje najkasnije do ponedjeljka, 3. travnja.

 

 

ZAKON O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O STRANCIMA – KONAČAN PRIJEDLOG

 

Foto: D. Konjikusic

hr Croatian
X