Vijesti

Mađarska počela s regrutacijom border huntera

welcomeGodina je dana prošla od zatvaranja tzv. Balkanske rute 8. ožujka 2016. godine, čime je onemogućen legalan ulazak izbjeglicama u većinu zemalja Europske unije. Zatvaranjem granica usustavile su se prakse pogubne po izbjeglice, kojima ih se ne samo spriječava u ulasku na teritorije mnogih europskih država, već i prisilno i nasilno protjeruje, ako uspiju prijeći granice.

Inicijativa Dobrodošli! i Are You Syrious? prije mjesec dana su prva prikupljena svjedočanstva izbjeglica prijavili Ministarstvu unutarnjih poslova te je uslijedila kriminalistička istraga. Nakon isteka zakonskog perioda Ravnateljstvo policije izvjestilo je kako su obavljene provjere u cilju utvrđivanja osnovanosti pritužbi te da nije utvrđeno neprofesionalno ili nezakonito postupanje policijskih službenika prema migrantima.

Pritužbe na policijsko nasilje nad izbjeglicama i onemogućavanje pristupa sustavu međunarodne zaštite i dalje su prisutne te su ih aktivisti nastavili prikupljati odlazeći u Srbiju, nakon čega je nastao i Drugi izvještaj o nezakonitim i nasilnim protjerivanjima izbjeglica iz Republike Hrvatske, a koji dokumentira prekoračenja ovlasti, potpisivanje dokumenata na hrvatskom jeziku ili nekom drugom jeziku koji izbjeglice ne razumiju te potpisivanje dokumenata od strane policijske službenice kada osoba to nije željela učiniti, protjerivanje unatoč eksplicitnom traženju azila/međunarodne zaštite u Hrvatskoj, nasilno ponašanje policijskih službenika te oduzimanje vrijednosti i osobnih stvari.

Inicijativa Dobrodošli! i Are you Syrious? pozivaju nadležne institucije da istraže navedene pritužbe u što hitnijem roku te zaustave svako nezakonito i neprofesionalno ophođenje s onima koji su najranjiviji i u potrebi za zaštitom.

 

U utorak, 14. ožujka 2017. godine udruga Roditelji u akciji – Roda predstaviti će priručnik „Podrška dojenju i prehrani male djece u kriznim situacijama – Iskustva stečena tijekom migrantsko-izbjegličke krize u Hrvatskoj 2015./2016. godine. Na predstavljanju će uz autoricu priručnika, predstavnicu Ureda UNICEF-a u Hrvatskoj, predsjednicu Hrvatske udruge savjetnica za dojenje i koordinatorica Inicijative svjetskih trendova u dojenju za Hrvatsku (ISTD) govoriti i savjetnice za dojenje koje su razvijale podršku majkama izbjeglicama na terenu. Istoga dana u 18 sati, održat će se besplatna projekcija filma „Tigrovi“ režisera Danisa Tanovića.

Udruga Roda je, kao implementacijski partner UNICEF-a, od studenoga 2015. godine do veljače 2017. godine pružala direktnu podršku u dojenju majkama izbjeglicama i tražiteljicama međunarodne zaštite u prihvatno-tranzitnom centru u Opatovcu i Slavonskom Brodu, te kasnije u Prihvatnim centrima za tražitelje azila u Zagrebu i Kutini. Ovaj priručnik predstavlja iskustva u razvoju Centra za majku i dijete, ali donosi i preporuke za krizni plan sa smjernicama za državne institucije i preporuke za organizacije koje se bave potporom prehrani dojenčadi i male djece u kriznim situacijama, a kako bi se osiguralo brzo djelovanje u drugoj sličnoj situaciji.

 

Prošli tjedan Mađarska je donjela zakon koji omogućava da se izbjeglice pritvara u kampovima uz granicu. Ovaj korak UN smatra kršenjem humanitarnog zakona Europske unije te naglašava kako ovakve odluke imaju nesagledive fizičke i psihičke posljedice za tražitelje međunarodne zaštite. Uz to, Mađarska uspostavlja i posebnu jedinicu tzv. “border huntera” koja će proći trening sličan policijskom te će ih se učiti vještinama kao što su čuvanje ograde na granici, pritvaranje većih grupa izbjeglica te praćenje puteva po kojima se kreću. Također, bit će im dopušteno nositi oružje, suzavac i lisice. U planu je regrutirati i do 3 tisuće ljudi, a sama regrutacija biti će kontinuirana i kretat će već u srednjoj školi.

Različite organizacije za zaštitu ljudskih prava izvještavaju da je u Mađarskoj u zadnjih godinu dana i dulje, zabilježeno niz slučajeva policijskog nasilja prema izbjeglicama koje je uključivalo i slučajeve premlačivanja s ozbiljnim posljedicama i napade policijskih pasa. Médecins Sans Frontières (MSF) izvještavaju da su samo u Beogradu u prvim mjesecima 2017. godine pružili lječničku pomoć više od sto ljudi ozljeđenih od strane mađarske granične policije.

Priče u videu prikupljene su u siječnju i veljači 2017. godine.

 

ECRE u tjednom izvješću prenosi da se Opći sud EU-a proglasio nenadležnim za odlučivanje o tužbama triju tražitelja azila podnesenima protiv izjave EU-a i Turske o rješavanju migracijske krize. Naime, taj akt nije donijela jedna od institucija Europske unije. Opći sud smatra da dokazi, koje je podnijelo Europsko vijeće i koji se odnose na uzastopno održane sastanke u 2015. i 2016. između šefova država ili vlada država članica i njihova turskog sugovornika u vezi s migracijskom krizom, pokazuju da pregovore s Turskom u tom području, uključujući 18. ožujka 2016., nije vodila Unija, nego njezine države članice, kao subjekti međunarodnog prava.

Opći sud smatra da ni Europsko vijeće ni ikoja druga institucija Unije nisu odlučili sklopiti sporazum s turskom vladom u vezi s migracijskom krizom. U nedostatku akta institucije nad kojim bi mogao provesti nadzor zakonitosti na temelju članka 263. UFEU-a, Opći sud proglašava se nenadležnim za odlučivanje o tužbama triju tražitelja azila.

hr Croatian
X