Vijesti

Nastavak jačanja antiimigrantske retorike u svijetu

trumpInicijativa Dobrodošli! i Are You Syrious? ovih dana su zaprimili informacije o novim slučajevima nezakonitog i nasilnog protjerivanja migranata i izbjeglica iz Hrvatske u Srbiju. Zaprimljene su i fotografije osoba kojima su nanesene fizičke ozljede od strane hrvatske policije, kako tvrde, unatoč tome što MUP tvrdi kako policija ne postupa nasilno prema izbjeglicama i migrantima. U vjeri u bolju buduću suradnju koju su i sami najavili, Inicijativa Dobrodošli! i Are You Syrious? zatražili su i očitovanje hrvatske policije te se nadaju skorom odgovoru.

Danas su na summitu na Malti, koji je još uvijek u tijeku, članovi Vijeća Europe vezano uz vanjske aspekte migracije te u odnosu na Centralnu Mediteransku rutu donijeli Maltešku deklaraciju.

Unatoč tome što je migracija tema summita, nigdje se ne spominje pojam izbjeglica što je danas, kada je općepoznato da govorimo o mješovitim migracijama, pogrešno. Također, nakon ulaganja u Tursku, koja su za cilj imala zaustavljanje dolaska izbjeglica na teritorij EU, najava ulaganja u Libiju vidi se kao daljnji pokušaj onemogućavanja dolaska ljudima koji traže sigurnost te jačanja tvrđave Europe.

Uzroci migracija i dalje se ne rješavaju već je fokus isključivo na posljedicama što dugoročno ne predstavlja održivo rješenje problema.

 

U Sjedinjenim Američkim Državama već u predizborno vrijeme Donald Trump jasno je koristio snažnu antiimigrantsku retoriku kojom je useljenike usko povezivao sa silovanjima, kriminalom, ekonomskim padom te prije svega, terorizmom što je, ne samo opasno, nego će posljedice za ljudske živote i prava biti nesagledive. Također, suspenziji međunarodnog prava pristupa se olako što pogoduje jačanju straha od deportacije  ili nemogućnosti pronalaska sigurnog mjesta za život za sve one kojima je to potrebno.

Unatoč najavama, brzina i radikalnost te krajnja neosjetljivost zabrinjavajuća je te Inicijativa Dobrodošli! osuđuje ovakav pristup izbjegličkom i imigrantskom pitanju te se snažno protivi takvim i sličnim odnosima i odlukama spram izbjeglica u EU.

Inicijativa Dobrodošli! želi naglasiti da se netrpeljivost i isključivost prema imigrantima u Americi, uključujući i izbjeglice, ne smije promatrati izolirano s obzirom na to da Trumpovi radikalni postupci nisu nešto do sada neviđeno te su vrlo slični situaciji koju imamo i unutar Europske Unije. Antiimigrantski sentimenti sve snažnije odjekuju te su sve brojniji, a na legislativnoj razini prava izbjeglica sve se više smanjuju. Također, neke od država članica jasno i glasno se izjašnjavaju protiv useljavanja izbjeglica, neke usvajaju zakone prema kojima će biti moguće zabraniti ulazak izbjeglicama u zemlju, a neke koriste ili ne sankcioniraju nasilje prema izbjeglicama. Gradnja zidova, postavljanje (žilet) žica ili panela postala je normalna stvar za Europsku uniju.

hr Croatian
X