Vijesti

Slovenija donijela zakon protivan Konvenciji o izbjeglicama

euInicijativa Dobrodošli! i udruga Are you Syrious? u utorak su predstavili Izvještaj o nezakonitim i nasilnim protjerivanjima izbjeglica iz Republike Hrvatske kojim su upozorili na kršenje nacionalnih i međunarodnih pravnih obaveza Hrvatske i nepovredivosti ljudskog života i dostojanstva, kao stečevina općeljudskih vrijednosti.

Izvještaj je nastao nakon razgovora s pedestak izbjeglica u kampovima u Republici Srbiji, u prosincu 2016. i siječnju 2017. godine, u kojima je ukazano da se s hrvatskog se teritorija protjeruju obitelji i pojedinci različitih dobnih skupina uglavnom iz Afganistana, a u manjem broju i  iz drugih zemalja. Mnoge od tih osoba su i po nekoliko puta u Hrvatskoj, na različitim mjestima, eksplicitno zatražile međunarodnu zaštitu tj. azil.

Prikupljeni iskazi govore kako su izbjeglice bile izložene višesatnom, pa i višednevnom zatvaranju u policijske postaje bez prevoditelja, prekoračenjima ovlasti policijskih službenika, različitim oblicima verbalnog i fizičkog nasilja, prijetnjama i izrugivanjima od strane policijskih službenika, prisilnom potpisivanju dokumenata na hrvatskom jeziku ili nekom drugom jeziku (engleskom, perzijskom, rumunjskom i sl.) koji ne razumiju, oduzimanju vrijednosti i osobnih stvari te na kraju protjerivanju unatoč eksplicitnom traženju azila u Hrvatskoj.

Inicijativa Dobrodošli! i Are You Syrious? zbog toga traže hitan prekid nasilnih i nezakonitih vraćanja izbjeglica s teritorija Republike Hrvatske, žurnu provedbu temeljite istrage o nezakonitim i nasilnim protjerivanjima izbjeglica preko granica Republike Hrvatske i sankcioniranje nasilnih djelatnika policije i nadležnih osoba Ministarstva unutarnjih poslova te povrat nezakonito protjeranih izbjeglica, koji i dalje žele zatražiti azil u Hrvatskoj, u Prihvatilišta za tražitelje međunarodne zaštite u Zagrebu i Kutini, a time i nastavak procedure zahtjeva za međunarodnom zaštitom.

 

Slovenski parlament jučer je izglasao Zakon o strancima koji, u određenim situacijama, omogućava potpuno zatvaranje granica i protjerivanje osoba koje ilegalnim putevima dođu na slovenski teritorij bez obzira iskažu li namjeru za traženjem azila u Sloveniji. Svi koji na ovaj način zatraže međunarodnu zaštitu biti će vraćeni, što je protivno Ženevskoj konvenciji. Slovenska vlast inzistira da je donošenje ovakvih mjera nužno, dok mnoge grupe i organizacije za zaštitu ljudskih prava naglašavaju da se radi o kršenju međunarodnih zakona. Amnesty International navedene je izmjene opisao kao “veliki korak unazad za ljudska prava u Sloveniji”.

Također, na granici sa Slovenijom upravo traju radovi na uklanjaju žice sa žiletima, ali samo kako bi se postavila nova panel-ograda. Od ukupno 193 kilometra žice koja je postavljena na granici s Hrvatskom, zamijenit će se 33 kilometra, i to u turističkim i naseljenim mjestima, poput Huma na Sutli.

Brojne svjetske nevladine organizacije pozvale su u srijedu Europsku uniju i njezine članice da osigura više mogućnosti za legalan i siguran prolazak izbjeglica. Razlog tome upravo je sve veći broj ljudi u potrebi za međunarodnom zaštitom koji nailaze na brojne prepreke te umiru na putu do sigurnosti. Nažalost, pristup tzv. Zajedničkom europskom sustavu azila (CEAS) dostupan je samo onima koji uspiju doseći fizičke granice određene države. Zemlje Europske unije na raspolaganju imaju cijeli niz načina kako izbjegličke rute učiniti legalnima i sigurnijima, između ostalog, preseljenje i programi humanitarnog prihvata, humanitarne vize, privatna i javna sponzorstva, kao i učinkovitiji načini za spajanja obitelji koji uključuju i širu obitelj. Također, tu su i razni programi razmjene i stipendiranja koji bi izbjeglicama omogućili daljnje obrazovanje. Organizacije upozoravaju da su, bez dostupnih zakonskih alternativa te sve strožim graničnim kontrolama koje sežu daleko izvan europskog teritorija, oni kojima je potrebna međunarodna zaštita često prisiljeni koristiti neregularne načine da stignu do teritorija Europske unije. Upravo nedostatak legalnih načina za dolazak doveo je do procvata krijumčarenja ljudima koje izbjeglice stavlja u opasnost od zlostavljanja i iskorištavanja. Također, naglašavaju da proširenje sigurnih i legalnih načina dolaska nikako ne smije biti korišteno kao izgovor za stvaranje dodatnih barijera za ljude koji dolaze na druge načine.

hr Croatian
X