Ostalo

Otvoreno pismo Inicijative Dobrodošli i Are You Syrious? povodom očitovanja Nacionalnog sindikata policije na Izvještaj o nezakonitom i nasilnom protjerivanju izbjeglica iz Republike Hrvatske

Otvoreno pismo Inicijative Dobrodošli! i Are You Syrious? povodom itovanja Nacionalnog sindikata policije na Izvještaj o nezakonitom i nasilnom protjerivanju izbjeglica iz Republike Hrvatske

Udruga Are You Syrious? i Inicijativa Dobrodošli! smatraju očitovanje i pritisak Nacionalnog sindikata policije neprimjerenim. U posljednjih dva mjeseca zaprimili smo više prijava o nezakonitom postupanju hrvatske policije prema izbjeglicama te smo na to upozoravali nadležne policijske postaje, poput 6. Policijske postaje u Zagrebu te policijske postaje u Tovarniku. Odgovori koje smo dobivali od nadležnih, uglavnom su negirali postavljene upite te isticali kako policija postupa u skladu sa zakonom. Prijave su nastavljale pristizati i dalje zbog čega su neki naši članovi otišli u Republiku Srbiju osobno razgovarati s izbjeglicama te zabilježili njihove priče. Izvještajem koji govori o određenom obrascu ponašanja nekih policijskih službenika prema izbjeglicama, navodimo kako postoje saznanja o takvom ponašanju te upućujemo poziv ministru Orepiću da pokrene istragu i istraži jesu li neki policijski službenici vršili takve radnje. Saznanja o ovakvim postupanjima također imaju međunarodne organizacije poput Human Rights Watcha, UNHCR Srbija,  te hrvatski ured Isusovačke službe za izbjeglice.

 

Naša motivacija i zadaća je štititi ljudska prava ugroženih i osjetljivih skupina, a u ovom slučaju izbjeglica i migranata te je naša dužnost, pravo i obveza iznositi saznanja o potencijalnim slučajevima kršenja prava.  Zbog toga naglašavamo kako smo prikupili svjedočanstva, ne samo jedne ili dvije osoba, već svjedočanstva desetaka osoba, potkrijepljena dokazima (npr. vidljive ozljede) i izvještajima drugih relevantnih međunarodnih organizacija i o tome javnost i nadležne obavijestili u dobroj vjeri.  Osim toga, dužnost je svakog građanina Republike Hrvatske da prijavi kaznena djela. Vjerujemo da većina hrvatskih policajaca svoj posao radi pošteno, profesionalno i odgovorno, no imamo pravo zahtijevati da se provede istraga o svjedočanstvima koja upućuju na odstupanja od takvog rada i kršenje prava ljudi.

 

Podsjećamo da je gospodin Kajkić kao čelnik sindikata policije do sada u nekoliko navrata u medijima govorio o nezakonitostima i nepravilnostima u MUP-u i hrvatskoj policiji, čak javno ističući propuste hrvatske policije u tretmanu izbjeglica, zbog čega je 18. ožujka 2016. tražio odgovornost ravnatelja policije Vlade Dominića. Zbog svega navedenoga vjerujemo da je u interesu policije da provede spomenutu istragu te na taj način zaštiti dignitet svih hrvatskih policajaca koji predano, odgovorno i zakonito rade svoj posao. Upravo to činimo i mi, izvještajem kojim pozivamo nadležne institucije da oko navedenih saznanja provedu zakonom propisanu istragu te o njenim nalazima obavijeste javnost.

 

Također, važno je naglasiti činjenicu da hrvatsko zakonodavstvo, točnije Zakon o međunarodnoj i privremenoj zaštiti, kao i međunarodna Konvencija o statusu izbjeglica (koju je Republika Hrvatska potpisala i ratificirala) ne predviđa kažnjavanje nezakonitih prelazaka granice onima kojima je potrebna međunarodna zaštita. Isto tako, Zakonik o schengenskim granicama i Zakon o strancima predviđaju iznimke od obveze prelaska granice isključivo na graničnim prijelazima i njihova primjena ne smije dovesti u pitanje prava izbjeglica i osoba koje traže međunarodnu zaštitu, posebno vezano uz načelo zabrane prisilnog udaljenja ili vraćanja (non-refoulement). S obzirom na čvrstu zaštitu vanjskih granica Europske unije, nezakoniti prelasci granice ponekad su, nažalost, jedina opcija za ljude koji bježe i traže zaštitu Europske unije, pa tako i Hrvatske.

 

Zbog toga se nadamo da ćemo u budućnosti svi nastaviti raditi na dobrobit i sigurnost ljudi koji se nalaze u takvoj nezavidnoj situaciji, odagnavajući svaku sumnju u nezakonite postupke prema njima.

 

hr Croatian
X