Vijesti

Sve više izvještaja o grubom kršenju prava izbjeglica u Hrvatskoj

Početkom tjedna Centar za mirovne studije i Inicijativa Dobrodošli akcijom ispred Hrvatskog sabora upozorili su na najnovije izmjene Zakona o strancima, kojima se pokušaj pomaganja strancima u boravku, tranzitu i nezakonitom prelasku granice uvodi kao kažnjivo djelo. Inicijativa Dobrodošli smatra da pomaganje koje ne rezultira nikakvom materijalnom ili financijskom koristi za pomagača, nego je vođeno moralnim i humanitarnim principom, u situacijama zaštite života ili integriteta osobe koja nezakonito prelazi granicu ili boravi u Hrvatskoj, ne smije biti kažnjivo te da ne smije biti ograničeno samo na spašavanje života, sprječavanje ozljeđivanja, pružanje hitne medicinske pomoći te pružanje humanitarne pomoći sukladno posebnom propisu.

CMS i ID- Zakon o strancima (2).JPG

Izvještaji UNHCR-a, Human Rights Watch-a, Are You Syrious? te pritužba JRS – Isusovačke službe za izbjeglice potvrđuju opetovano nezakonito i nasilno izbacivanje izbjeglica iz Republike Hrvatske.

Izvještaj Human Rights Watch-a navodi kako hrvatska policija protjeruje izbjeglice natrag u Srbiju s hrvatskog teritorija, u nekim slučajevima koristeći se nasiljem te im ne daje mogućnost da zatraže međunarodnu zaštitu, na što imaju pravo. Intervjuirano je 10 ljudi iz Afganistana od kojih 9 navodi da ih je hrvatska policija udarala nogama i rukama te im uzela osobne stvari, uključujući novac i mobitele. U četiri slučaja izbjeglice su opisale uniformu koja odgovara opisu uniforme hrvatske policije dok su se u tri slučaja osobe predstavile kao hrvatska policija te su također bile u odgovarajućim uniformama.

20170120_102915.jpg

Inicijativa Dobrodošli priključuje se Human Rights Watch-u u pozivu hrvatskim vlastima da istraže navedene tvrdnje koje se odnose na nasilno ponašanje prema izbjeglicama i nekim osobama koje su u Hrvatskoj zatražile međunarodnu zaštitu.

U proteklih mjesec dana aktivisti Are You Syrious i Inicijative Dobrodošli u nekoliko su navrata boravili u Srbiji (Beogradu, Šidu i drugim mjestima) te razgovarali i zabilježili svjedočanstva tridesetak izbjeglica koje se trenutno nalaze u izbjegličkim kampovima i u Beogradu o čemu će uskoro uslijediti i izvještaj.

Pri posljednjem posjetu, aktivisti Inicijative Dobrodošli obišli su park, Info Park i Miksalište te napušteno skladište kod željezničkog kolodvora u Beogradu. Veliki broj registriranih i nedokumentiranih izbjeglica koje su susreli vraćen je iz Hrvatske. O tome svjedoče i nevladine organizacije te građanske inicijative koje im svakodnevno osiguravaju pomoć.

Prema UNHCR-u u Srbiji se trenutno nalazi skoro 7000 izbjeglica, a njih više od 2000 spava van službenih kampova i prihvatilišta, najviše u napuštenim skladištima kod željezničkog kolodvora u Beogradu gdje ih je oko 1200.

Dio ljudi, uključujući i obitelji, nalazi se u blizini mađarske granice u nadi da će uskoro kroz Mađarsku moći nastaviti svoj put.

Ono što dodatno zabrinjava jest najava mađarskog premjera Viktora Orbana da želi sustavno pritvarati izbjeglice koje stignu u zemlju unatoč tome što se to protivi europskim zakonima.

 

Krajem mjeseca Parlament u Sloveniji glasati će o amandmanima na Zakon o strancima koje je predložila Vlada. Amandmani omogućavaju Parlamentu učinkovito zatvaranje granica za tražitelje azila, odnosno sve osobe koje dolaze na slovenski teritorij nezakonito i iskažu namjeru za traženjem azila u Sloveniji bit će vraćene bez da se u obzir uzme njihova namjera za traženjem azila. Jedine iznimke bit će za osobe koje su u neposrednoj opasnosti od gubitka života, kojima prijeti opasnost nehumanog i degradirajućeg tretmana u zemlji povratka, osobe čije vraćanje nije moguće zbog zdravstvenih razloga te maloljetnici bez pratnje. Procjenu navedenih okolnosti provodit će policija na terenu.

 

Nakon petogodišnje suspenzije odluke o vraćanju izbjeglica u Grčku zbog loših uvjeta koji tamo vladaju, glasnogovornik njemačkog ministarstva unutarnjih poslova najavio je da je Njemačka odlučila početkom ožujka ponovo početi s vraćanjem novopristiglih tražitelja azila u tu zemlju.

hr Croatian
X