Vijesti

28 djece iz Porina idući tjedan kreće u školu

Porin 1Dvojica napadača na izbjeglice uoči nove godine uhićena su ovaj tjedan za jedan od prijavljenih napada, a mediji prenose kako ih se ne tereti za zločin iz mržnje. Zbog toga Inicijativa Dobrodošli poziva Državno odvjetništvo Republike Hrvatske da ove napade kvalificira kao zločin iz mržnje te policiju i MUP RH da nastavi istragu u slučajevima drugih napada na izbjeglice.

S dolaskom niskih temperatura u Prihvatilištu Porin u kojem živi i mnogo obitelji s malom djecom zbog loše izolacije iznimno je hladno, posebno po noći, kada toplana gasi grijanje. Ovim putem zahvaljujemo Islamskoj zajednici i građanima koji su poklonili grijalice koje su uvelike pomogle obiteljima. Također, zbog kvara na instalacijama u Porinu u nekom trenutku nije bilo tekuće vode.

Od sljedećeg tjedna u jednu od zagrebačkih osnovnih škola kreće 28 djece, tražitelja azila koji trenutno borave u zagrebačkom prihvatilištu. Podršku školi tj. njihovim nastavnicima, stručnoj službi i novim učenicima pružaju aktivisti Inicijative Dobrodošli, Are You Syrious?, Mešihata Islamske zajednice i drugi. Osnovna škola će organizirati pripremnu nastavu hrvatskog jezika i dopunsku nastavu za druge nastavne predmete svoj djeci izbjeglicama koja će pohađati od prvog do osmog razreda.

Na sastanku Koordinacije za integraciju u srijedu u Prihvatilištu Porin koji su organizirali Centar za mirovne studije i Inicijativa Dobrodošli sudjelovale su organizacije koje tamo djeluju te organizacije koje se žele angažirati oko podrške izbjeglicama. Dogovorene su senzibilizacijske aktivnosti u Dugavama, lokalnoj zajednici u kojoj se nalazi Prihvatilište.

Brojne organizacije koje djeluju na terenu upozoravaju na sve veću opasnost koju niske temperature predstavljaju za izbjeglice diljem Europe. Iznimno niske temperature do sada su rezultirale s više od 11 smrtnih slučajeva, a kampovi na grčkim otocima, poput Morie na Lesbosu u potpunosti su pod snijegom i ledom što dodatno pogoršava ionako nehumane uvijete u kojima izbjeglice žive .

U Beogradu je i dalje veliki broj izbjeglica, među kojima se nalaze i maloljetnici, koje žive u napuštenim skladištima, vagonima vlakova i improviziranim skrovištima. Temperature su ovih dana pale i do -15, a Liječnici bez granica (MSF) izvještavaju o slučajevima ozeblina i pothlađenosti. U Francuskoj pak upozoravaju na sustavno policijsko nasilje gdje policija na izbjeglice koje spavaju na ulicama baca suzavac te im ne dopušta da sjednu prilikom čekanja u redu za sklonište u sjevernom djelu Pariza.

hr Croatian
X