Vijesti

Više od 5 000 poginulih na Mediteranu u 2016. godini

logo_fb-profilna-aVolonteri i volonterke ovaj su tjedan kutinsko prihvatilišta posjetili u blagnanskom raspoloženju i donijeli kolače i darove djeci. Uz igru i zabavu nije se zapostavilo učenje, pa se tako pomagalo s hrvatskim jezikom, ali i matematikom. Učenja jezika je bilo i u zagrebačkom prihvatilištu, a čak su se neki od izbjeglica koje volonteri podučavaju jezik pohvalili s učlanjenjem u knjižnicu. Darove su volonteri donijeli i djeci iz obitelji kojima je odobrena međunarodna zaštita, a smješteni su u stanove u Zagrebu. Njihovim roditeljima mnogo značio, jer su prvi koraci integracije u Hrvatskoj veoma teški, pa je mali znak pažnje za njihovu djecu i velik znak podrške za njih.

Također, volonteri i izbjeglice smještene u prihvatilištu u Porin upozoravaju na hladnoću u njihovim sobama tijekom noći. Naime, toplana gasi grijanje po noći, a zbog loše izolacije sobe se brzo ohlade.

Prošle subote su izbjeglice sudjelovale i u radionici Street arta u sklopu kampanje Dobri domaćini, gdje su naučili osnove crtanja graffita. Radionicu su posjetili i glazbenici koji su donirali svoje instrumente kako bi mladi kreativci bez doma mogli stvarati i baviti se umjetnošću te se tako se osjećati kao doma.
Još jedna radionica, ovaj put glazbena, održat će se sutra od 10 do 12 sati u klubu Vinyl, pod vodstvom etnomuzikologinje Jovane Lukić, voditeljice zbora Domaćigosti, koji će također nastupiti. Također, svi koji žele, mogu doći i donirati instrumente i drugi pribor za umjetničko stvaranje.

Odvjetnici koji zastupaju 36 djece koja su živjela u sada uništenom izbjegličkom kampu u blizini francuskoga grada Calaisa, pokrenuli su pravni postupak o odnosu Britanije spram zahtjeva maloljetnih izbjeglica za azil. Djeca su u dobi od 14 do 17 godina, porijeklom iz Eritreje, Afganistana i Sudana te ih većina želi pismeno objašnjenje zašto su njihovi slučajevi su odbijeni. Odvjetnici smatraju kako Britanija nije ispoštovala dogovor i obveze koje su imali prema toj djeci.

Upozorenjima različitih organizacija o stanju na tzv. balkanskoj ruti, pridružio se u ponedjeljak i UNHCR, te istaknuo kako su u porastu ilegalne deportacije izbjeglica koji nastoje dospjeti u zapadnu Europu. Nevladine organizacije za ljudska prava i aktivisti upozorili su da je povećan broj legalno registriranih izbjeglica koji su “ilegalno deportirani” iz Srbije u Bugarsku i Makedoniju. U Srbiji je trenutno oko 7000 izbjeglicaa. Većina ih je smještena u 13 prihvatnih centara dok ih 1000 spava na otvorenom u središtu Beograda. O stanju u Beogradu i neljudskim uvjetima u kojima žive izbjeglice, pročitajte više na portalu Novosti.

Tijela jedanaest izbjeglica koji su pokušali prijeći Sredozemno more prema Europi, prnađena su u blizini Tripolija, objavio je libijski Crveni polumjesec. Više od 5000 izbjeglica poginulo je ili nestalo u 2016. Godini prelazeći Sredozemno more kako bi došli do sigurnih obala Europe, pokazuju podaci UNHCR-a. Na izmaku je 2016. godina, najpogubnija za izbjeglice otkako se prikupljaju podaci.

hr Croatian
X