Vijesti

Zatvaranje granica jača krijumčare i ugrožava živote

Na Međunarodni dan migranata, 18. prosinca, kombi prepun izbjeglica koje su pokušali prijeći kroz Hrvatsku, pojavio se kao još jedna potvrda prethodnih upozorenja da zatvaranjem granica jačamo kriminalce i krijumčare, ugrožavamo živote, a ne rješavamo problem. U kombiju zatečenom kod Novske nalazilo se ukupno 67 osoba, među kojima su bili i maloljetnici. Prema informacijama kojima raspolažemo, 14-ero maloljetnika je smješteno u Domu za odgoj djece i mladih u Dugavama, a još šestero djece u jednom dječjem domu u Sisku. Ministarstvo unutarnjih poslova izvijestilo nas je kako je ukupno 36 osoba zatražilo zaštitu. Osobe koje nisu zatražile zaštitu zadržane su u objektu Policijske uprave sisačko-moslavačke odakle će biti ili već jesu vraćene odakle su došle. Vraćanje izbjeglica koje je najavio i ministar Orepić, bit će još jedna u nizu povreda ljudskih prava onih koji bježe pred ratovima i pokazatelj licemjerstva Europske unije.

Volonteri Inicijative Dobrodošli i Centra za mirovne studije u Porinu su razgovarali s nekolicinom muškaraca iz Afganistana i Pakistana koji su bili u kombiju te zatražili zaštitu u Hrvatskoj. Bili su još uvijek uznemireni, ali sretni jer su napokon na sigurnom. Ispitivali su nas o sustavu međunarodne zaštitei nadali se da će i osobe koje su se tada još nalazile u bolnici također zatražiti zaštitu u Hrvatskoj. Priče nekih od njih prenio je Jutarnji list.

O problemima onemogućavanja legalnih prelazaka granica, ugrožavanja ljudskih života i kršenja njihovih prava za Hrvatsku uživo govorila je Magda Sindičić iz inicijative Are You Syrious?

Volonteri Kluba volontera Centra za mirovne studije i Inicijative Dobrodošli u srijedu su s tražiteljima međunarodne zaštite iz Porina obilježili kraj godine i podružili se uz mini-nastup zbora Domaćigosti.

A u sklopu kampanje Dobri domaćini: Podržimo mlade kreativce bez doma na Međunarodni dan migranata održan je i blagdanski koncert i radionica SO DO orkestra djece i omladine u Centru za kulturu i informacije Maksimir, kojem su prisustvovali i mališani iz Prihvatilišta Porin. U sklopu koncerta premijerno je predstavljen i spot grupe Kries za pjesmu Ivo se šeće. Ako ste u mogućnosti, molimo Vas podržite našu kampanju, i podržite stvaranje mladih kreativaca. Više ovdje.

Također, priključite nam se u subotu 24.prosinca od 10 do 12 satu u klubu Vinyl u Bogovićevoj 3 u Zagrebu, gdje će se održavati kreativna radionica grafita uz podršku kolektiva Graffiti na gradele, a na kojoj će sudjelovati mladi kreativci iz Porina, kao i njihovi domaćini.

hr Croatian
X