Vijesti

EU odlučila od ožujka vraćati izbjeglice u Grčku

dugave-i-porinOvoga tjedna je u Dugavama održan javni razgovor „Dugave i Porin: zajednički izazovi“ na kojem su se okupili stanovnici Dugava, predstavnici nadležnih institucija te neke organizacije i pojedinci koji djeluju u Prihvatilištu. Razgovor je održan s ciljem otvaranja prostora za upoznavanje i razgovor te postavljanje novih pitanja i otvaranje novih tema, a kako bi se pokrenuo interkulturni dijalog i omogućio kvalitetniji proces integracije. Stanovnici su tijekom razgovora izrazili potrebu za češćim i konkretnijim informiranjem od strane nadležnih institucija, kao i želju da se ovakvi razgovori događaju češće i u širem formatu.

O problemu pravovremenog pristupa djece izbjeglica sustavu redovnog obrazovanja te omogućavanju pohađanja pripremne nastave upozoravali smo u više navrata. Nastavno na dopis kojim smo 25. studenog nadležnim institucijama uputili zahtjev za pružanjem adekvatne obrazovne institucionalne podrške djeci smještenoj u Prihvatilištu za tražitelje međunarodne zaštite u Kutini, komunicirali smo i s pojedinim školama u Kutini i uvidjeli neke od osnovnih problema s kojima se susreću. Školama najveću poteškoću predstavlja nedostatak potpunih informacija, odnosno naputka od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja koji bi im pojasnio na koji način djeci tražitelja međunarodne zaštite omogućiti pristup pripremnoj nastavi hrvatskog jezika.

Naime, mnoga djeca iz Prihvatilišta tijekom trajanja postupka traženja međunarodne zaštite zbog neposjedovanja potrebnih dokumenata ne mogu dobiti OIB, zbog čega nemaju niti mogućnost formalnog upisa u školu. Škole u takvim situacijama često ne znaju kako zakonski postupiti. Također, odobravanje zahtjeva za pripremnom nastavom birokratski je kompliciran postupak te često traje duže od 6 mjeseci, što je prosječno trajanje boravka djece tražitelja u Prihvatilištu u Kutini ili u Kutini općenito. Djelatnici škola su nam istaknuli kako bi promjena trenutnog Pravilnika olakšala navedeni postupak, odnosno smanjila papirologiju i dugotrajnost postupka.

Nastavno na sastanak Europskog vijeća održan 15. prosinca, objavljene su dvije izjave povodom odluke EU o vraćanjima izbjeglica u Grčku počevši od ožujka 2017. Jednu izjavu zajednički su objavile neke od međunarodnih i nevladinih organizacija, a drugu neke od organizacija na balkanskoj ruti.

Zaključke sastanka Europskog vijeća, kao i navedene izjave, šaljemo u prilogu.

Sutra u 18 sati na Međunarodni dan migranata u Centru za kulturu i informacije Maksimir, u suradnji s kampanjom Dobri domaćini: crowdfunding za mlade kreativce bez doma, koncert će održati Sustav orkestara djece i omladine – El Sistema Hrvatska koji se bavi socijalizacijom mladih kroz glazbu, a orkestralno muziciranje koristi kao sredstvo za pokretanja pozitivne društvene promjene.

Podsjećamo kako se kampanjom Dobri domaćini prikupljaju sredstva za mlade kreativce koji se žele baviti umjetnošću, ali zbog životnih okolnosti nisu u mogućnosti pribaviti si potrebnu opremu i obuku. Na inicijativu grupe Kries, kampanju su zajedno pokrenuli Are You  Syrious?, Inicijativa za podršku izbjeglicama Dobrodošli! , SOLIDARNA – Zaklada za ljudska prava i solidarnost te Koalicija Solidarnosti Split, kako bi podržali najmanje 12 mladih bez primjerene roditeljske skrbi, štićenika SOS Dječjeg sela Hrvatska te izbjeglica koje žive u Zagrebu da ostvare svoj potencijal i razvoj talenata. Kampanju možete podržati na https://igg.me/at/dobri-domacini. Osim novčanih donacija, možete donirati i opremu te vlastito znanje i vrijeme kroz kreativne radionice.

hr Croatian
X