Vijesti

Ususret Međunarodnom danu ljudskih prava

img_31251Međunarodni dan ljudskih prava koji se obilježava 10. prosinca nam je pred vratima, a prethodi mu tjedan koji ne upućuje na adekvatno poštivanje ljudskih prava izbjeglica.

Europska komisija u četvrtak je predložila povećanje broja povrataka izbjeglica u Tursku u okviru EU-Turska sporazuma, kao i reaktivaciju Dublinske uredbe za Grčku, prema kojoj bi se izbjeglice od ožujka 2017. opet vraćalo u Grčku, iako je zbog neodgovarajućih uvjeta prihvata u Grčkoj ta praksa bila obustavljena posljednjih pet godina.

Istovremeno, u medijima su se pojavili navodi prema kojima se turske granične snage optužuje za ubojstvo čak 163 sirijske izbjeglice.

Danski je parlamentarni zastupnik i član konzervativne Danske narodne stranke, Kenneth Berth, u četvrtak izjavio kako bi snage sigurnosti trebale pucati na gumenjake s izbjeglicama koji nastoje ilegalno ući u zemlje Europske unije. Kasnije je na svojoj Facebook stranici pokušao ublažiti izjavu tvrdnjom kako je mislio na pucanje u zrak, u znak upozorenja, a ne po izbjeglicama. Prisjetimo se kako je Danska u proteklih godinu dana započela primjenjivati restriktivnu migrantsku politiku koja uključuje stroge kontrole na granici i kontroverzni zakon o oduzimanju nakita izbjeglicama.

Na jučerašnjoj sjednici Vlade na dnevnom redu ponovo se našao Zakon o strancima, koji je u travnju izazvao mnogo pozornosti javnosti, ponajviše jer se kroz predložene izmjene provlačio niz mjera kojima se kriminalizira pomaganje, čak i iz humanitarnih razloga. Na Vladinim stranicama smo tek pred samu sjednicu imali priliku prvi puta vidjeti novi Prijedlog koji djelomično uvažava komentare iz javne rasprave prethodnog prijedloga i ublažava kriminalizaciju pomaganja, no brojni drugi problematični instituti na koje se upozoravalo prilikom javnog savjetovanja nisu izmjenjeni(pružanja i sadržaja besplatne pravne pomoći, ne posjedovanje dovoljno financijskih sredstava te ne osiguran smještaj kao opravdani razlozi za smještaj u prihvatni centar (Ježevo) kao i mogućnost ponovnog smještavanja u prihvatni centar). S obzirom da Vlada ovaj Zakon želi poslati u Sabor po hitnom postupku – zbog usklađivanja područja rada stranaca sa direktivama EU, izražavamo zabrinutost požurivanjem i restriktivnošću odredbi koje se odnose na druga područja života i prava stranaca. Dok smo predlagali da od kriminalizacije bude izuzeto ono pomaganje „koje ne rezultira nikakvom materijalnom ili financijskom koristi za pomagača nego je vođeno moralnim i humanitarnim principom u situacijama nužne pomoći za zaštitu života ili integriteta osobe koja nezakonito prelazi granicu ili nezakonito boravi na teritoriju RH“, prijedlog Vlade je da su humanitarni razlozi zbog kojih se neće kažnjavati  “spašavanje života, sprječavanje ozljeđivanja, pružanje hitne medicinske pomoći te pružanje humanitarne pomoći sukladno posebnom propisu.” Od instituta koji se uvode ovim Prijedlogom svakako pozdravljamo predloženi institut alternative detenciji koji slijedi međunarodnopravne standarde i načela primjene detencije isključivo kao krajnje mjere.

 

Međutim, ako se prisjetimo prošlotjednih vijesti o privremenoj suspeziji vraćanja iz Austrije u Hrvatsku po Dublinskoj uredbi, ipak imamo razloga za optimizam. Austrijski je sud, naime, jednoj afganistanskoj obitelji omogućio povratak iz Kutine u Austriju, zbog čega se možemo nadati kako je ovo tek jedna od mnogih takvih presuda koje će osobama koje su nakon višemjesečnog boravka i integriranja u Austriji bile vraćene u Hrvatsku omogućiti ponovni povratak u Austriju.

 

 

Povodom sedmog rođendana Muzeja suvremene umjetnosti, svoj prvi javni nastup održat će zbor “Domaćigosti“ u 19.45 sati u predvorju Muzeja suvremene 

umjetnosti, Avenija Dubrovnik 17, u Zagrebu. Zbor okuplja ljubitelje pjevanja, među kojima i izbjeglice, kako bi pjevanjem potaknuli proces integracije i interkulturalnosti te prokazali predrasude. Zbor će izvesti tri pjesme: sirijsku, armensku i balkansku. Prije navedenoga, zbor će također održati nastup i ispred Prihvatilišta za tražitelje međunarodne zaštite u Zagrebu, Sarajevska cesta 41, u 17.45 sati, za sve izbjeglice koji se tamo nalaze.

 

A ujutro, povodom obilježavanja Međunarodnog dana ljudskih prava, a u sklopu javnog predstavljanja SOLIDARNE- zaklade za ljudska prava i solidarnost, sutra u 11 sati u Kinu Europa, u Varšavskoj 3 u Zagrebu, bit će predstavljena crowdfunding kampanja Dobri domaćini: Podržimo mlade kreativce bez doma! koju zajedno pokreću Inicijativa Are You Syrious ?Inicijativa za podršku izbjeglicama Dobrodošli!SOLIDARNA – Zaklada za ljudska prava i solidarnostKoalicija Solidarnosti Split i grupa Kries te volonteri, kako bi prikupili sredstva kojima će se mladim ljudima bez doma omogućiti izražavanje kroz umjetnost.

 

hr Croatian
X