Vijesti

Dobri domaćini: Podržimo mlade kreativce bez doma!

logo_fb-profilna-aPovodom Međunarodnog dana ljudskih prava, u subotu 10. prosinca, u kinu Europa u Zagrebu predstavljena je se nova crowdfunding kampanja Dobri domaćini: Podržimo mlade kreativce bez doma!, kojom se prikupljaju sredstva za mlade kreativce koji se žele baviti umjetnošću, ali zbog životne situacije u kojoj se nalaze nisu u mogućnosti pribaviti si potrebnu opremu i obuku.

Kampanju su na inicijativu grupe Kries zajedno pokrenuli Are You  Syrious?, Inicijativa za podršku izbjeglicama Dobrodošli!SOLIDARNA – Zaklada za ljudska prava i solidarnost te Koalicija Solidarnosti Split.

Kako bi podržali najmanje 12 mladih bez primjerene roditeljske skrbi, štićenika SOS Dječjeg sela Hrvatska te izbjeglica koje žive u Zagrebu potrebno je skupiti osam tisuća dolara putem platforme INDIEGOGO , čime će se osigurati potrebna slikarska, fotografska i glazbena oprema te prostor za rad i učenje, kako bi mladi kreativci imali podršku pravog doma.

Na predstavljanju kampanje koje je održano u sklopu javnog predstavljanja SOLIDARNE- zaklade za ljudska prava i solidarnost prikazan je video kojim se poziva građane i građanke da budu dobri domaćini i mladima bez primjerene roditeljske skrbi i izbjeglicama koji su u Hrvatsku došli bježeći od rata omoguće sredstva kako bi se kreativno izražavali.

Tom je prigodom Erol Zejnilović iz grupe Kries pojasnio kako su svoj novi album Selo s okukama odlučili posvetiti kreativcima koji sada nemaju uvjete izražavati se univerzalnim jezikom umjetnosti, te ga daruju svima koji će donirati putem INDIEOGO kampanje. Kampanju je predstavila  Julija Kranjec iz Inicijative Dobrodošli! te poručila kako se do sada najviše djelovalo kako bi se izbjeglicama osiguralo osnovne potrebe, ali kako i oni, kao i svi imaju i druge potrebe i potencijale kako bi doprinjeli ovom društvu, te da ako ne omogućimo socijalno ugroženim skupinama mogućnost da ostvare svoje potencijale, činimo štetu cijelom društvu. Luka Juranić iz inicijative Are You Syrious? podsjetio je tko su ti ljudi kojima treba podrška u stvaranju i zaključio da je vrijeme da uistinu postanemo dobri domaćini i pružimo podršku onima kojima je potrebna.

Ovom kampanjom ne prikupljaju se samo novčane donacije, već je moguće i donirati i potrebnu opremu, kao i svoje znanje i vrijeme za podučavanje mladih kreativaca.  Upravo zato biti će otvoreni i kreativni punktovi gdje će građani i građanke moći izravno donirati  instrumente, kistove, plesne cipele, prostor za pjevanje, fotografsku opremu, a o svemu će se moći informirati putem Facebook eventa Dobri domaćini: crowdfunding za mlade kreativce bez doma.

hr Croatian
X