Vijesti

Austrijski sud suspendirao prisilne povratke – što Hrvatska čeka?

Inicijativa Dobrodosli- Otvorena Europa - Sastanak sefova policija (4)Inicijativa Dobrodošli u četvrtak je zatražila od Ministarstva unutarnjih poslova momentalno odbijanje svih zahtjeva za prihvat ili ponovni prihvat izbjeglica koje su prošle kroz Republiku Hrvatsku putem tzv. balkanske rute, a koji se temelje na Dublinskoj uredbi nakon potvrde da je Visoki upravni sud u Austriji suspendirao transfere ljudi iz Austrije do donošenja konačne odluke, te omogućava ponovno vraćanje u Austriju svih izbjeglica koje su vraćene u Hrvatsku u posljednjih 6 tjedana. Ova privremena odluka austrijskog suda donesena je nakon što je Slovenija uputila Sudu pravde Europske Unije zahtjev da se očituje o legalnosti tih prisilnih povrataka. Dublinska uredba je od njenog donošenja pa kroz izmjene bila kritizirana od velikog broja organizacija, inicijativa, mreža i stručnjaka te se tražila suzpenzija takvog dokumenta.

Ovo je samo još jedan pokazatelj kako su brojne kritike Dublinske uredbe utemeljene i izuzetno je važno, osim upozoravanja na propuste njene puke provedbe, i dalje biti kritičan prema tome što i kako se njome regulira, kao i politike koje stoje iza toga.

Važno je istaknuti kako su izbjeglice čije transfere traže države članice Europske unije, već započele procese integracije u zemljama u kojima su do sada živjele. Inicijativa Dobrodošli  podsjeća da su povratci i prekid procesa integracije štetna i potencijalno traumatična iskustva za osobe koje su već ionako previše prošle bježeći od nesigurnosti i nasilja, te da europske zemlje trebaju prestati s tom lošom praksom.

Problem uključivanja djece izbjeglica u obrazovni sustav i omogućavanja pripremne nastave iz hrvatskog jezika, kao i dopunske nastave iz pojedinih predmeta, često smo isticali tijekom posljednjih mjeseci. Usprkos naporima raznih organizacija i Ministarstva unutarnjih poslova, problemi i dalje postoje. Zbog toga su inicijative Are You Syrious? i Dobrodošli! u posljednjim tjednima Ministarstvu obrazovanja, Agenciji za odgoj i obrazovanje te nadležnim tijelima državne uprave uputile dopise kojima zahtijevaju pružanje adekvatne obrazovne institucionalne podrške djeci izbjeglicama, koja im je zakonom i zajamčena. Nadamo se skorim i konkretnim odgovorima i reakcijama odgovornih institucija.

Mađarska je u srijedu na 10-godišnju kaznu zatvora osudila Sirijca koji je bježeći od rata s roditeljima pokušao preći preko Mađarske na putu za Njemačku. Mađarska je tada zatvorila granice, a kako je mladić govorio engleski, bio je izabran kao predstavnik izbjeglica koji je s policijom komunicirao preko megafona. Zbog toga je osuđen za terorizam, a ista optužnica je podignuta i protiv starije gospođe u invalidskim kolicima i niza drugih koji trunu u mađaraskim zatvorima. Zbog ove odluke i nepravednog suđenja mađarske građanke i građani danas organiziraju prosvjed kojim se protive ovoj odluci!

hr Croatian
X