Vijesti

Jezik je predvjet integracije

IMG_9559U Prihvatilištu u Zagrebu se, kao i proteklih tjedana nalazi otprilike 500 osoba, a u Prihvatilištu u Kutini otprilike 90. Prema posljednjem službenom podatku o stanju u Prihvatnom centru za strance u Ježevu, 11. studenog su se tamo nalazile 23 osobe, od čega 6 tražitelja međunarodne zaštite.

Prema informacijama koje smo dobili od Ministarstva unutarnjih poslova u prvih devet mjeseci ove godine u Hrvatskoj je registrirano 1429 tražitelja međunarodne zaštite. U tom razdoblju doneseno je 60 odluka o odobrenju međunarodne zaštite, od kojih 51 azil, a 9 osoba je dodijeljena supsidijarna zaštita, dok je odbijeno njih dvostruko više,  tj. 122 zahtjeva, a obustavljen postupak za 681 zahtjev za međunarodnom zaštitom. U istom su razdoblju u Republiku Hrvatsku vraćene 303 osobe iz drugih europskih zemalja po dublinskom postupku, dok su 24 zahtjeva po dublinskom postupku odbačena.

Organizacije i volonteri prisutni u prihvatilištima i izvan njih i dalje osiguravaju brojne aktivnosti kako bi barem donekle izbjeglicama olakšali proces uključivanja u društvo. Osim nedostatka formalnih satova jezika, i dalje najveći problem predstavlja uključivanje djece u obrazovni program.

Naime, pripremna nastava iz hrvatskog jezika za izbjeglu djecu postoji tek u nekolicini osnovnih i srednjih škola u Zagrebu, a ne postoji niti u jednoj kutinskoj osnovnoj školi, iako je predviđena  zakonom. Prema pravnom okviru koji je na snazi u RH, škole su izbjegloj djeci, kao učenicima koji ne znaju ili nedovoljno poznaju hrvatski jezik, obavezne organizirati pripremnu nastavu iz hrvatskog jezika u minimalnom trajanju od 70 sati, dopunsku nastavu iz pojedinih predmeta te omogućiti paralelno pohađanje dijela redovite nastave u školi.  Upravo to je zadatak Ministarstva znanosti i obrazovanja u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje. Osim navedenog problema, mnoga djeca koja pohađaju nastavu zbog nemogućnosti posjedovanja OIB-a, zbog čega nisu u mogućnosti biti formalno upisana u škole niti ocijenjena. Važno je naglasiti da je za OIB odgovorno  Ministarstvo financija, koje ne odgovara na postojeće potrebe.

U izbjegličkom kampu Moria na Lezbosu u Grčkoj sinoć se dogodila eksplozija nakon koje je uslijdio požar. U eksploziji su poginuli žena i dijete, a dvoje ih je treško ozljeđeno. Organizacije koje djeluju u Moriji i Grčkoj, već mjesecima upozoravaju na loše uvjete i  prekapacitiranost kampa, a s početkom zime očekuju se i još teži uvjeti. Razlog za to su odluke i provđenje sramotnog ugovora između Europske unije i Turske.

Gotovo svako treće dijete izbjeglica koje je bilo praćeno nestalo je otkako je u listopadu srušen izbjeglički kamp Džungla kod francuskog Calaisa. Organizacija Refugee Youth Service javlja da ne može utvrditi gdje se nalazi trećina od 179 djece migranata koje je pratila otkako su francuske vlasti srušile kamp u kojem je živjelo gotovo 10.000 ljudi koji su pobjegli pred ratovima na Bliskom istoku i u Africi.

hr Croatian
X