Vijesti

Što je s alternativom detenciji?

img_2740U zagrebačkom Prihvatilištu za tražitelje međunarodne zaštite, Porinu, ovoga se tjedna nalazilo otprilike 520 osoba, u Prihvatilištu u Kutini otprilike 80 osoba, a u Prihvatnom centru za strance u Ježevu 43 osobe. Vraćanja po Dublinskoj uredbi iz zemalja članica EU i dalje se redovito događaju, a na mjesečnoj bazi govorimo o dvjestotinjak vraćenih osoba. Među izbjeglicama je i mnogo djece, stoga Inicijativa Dobrodošli ! podsjeća kako se i djecu koja su došla u posljednjih nekoliko mjeseci također treba uključiti u obrazovni sustav te kako bi se takvi postupci trebali voditi sustavno, u najkraćem mogućem roku te biti uređeni i pripremljeni za prihvaćanje nove djece.

 

U detencijskom centru u Ježevu još se uvijek nalazi obitelj s troje djece, od kojih je jedno 25 dana stara beba, o kojoj smo pisali u prošlom izvještaju, ali je izvjesno da će uskoro biti vraćeni u zemlju podrijetla. Iako institucije tvrde kako je smještanje u detencijski centar, opasan visokim zidovima s bodljikavom žicom na vrhu, potez za njihovo dobro i  da se na taj način djeci i obitelji jamči sigurnost, Inicijativa Dobrodošli! još jednom pita kako je moguće da Republika Hrvatska nema osiguranu alternativu detenciji? Hrvatska mora osigurati alternativan smještaj za izbjeglice, a posebno za obitelji i djecu, jer migracije nisu zločin niti osnova za uskraćivanja slobode kretanja. Inicijativa Dobrodošli ! još jednom podsjeća kako korištenje detencije ne smije biti praksa, već je i samim zakonom propisano kako je lišavanje slobode kretanja jedino krajnja mjera.

 

U Srbiji se nalazi oko 6.300 izbjeglica koji se pokušavaju domoći Europe. Oko 77.000 izbjeglica nalazi se na jugoistoku Europe otkad je početkom godine zatvorena balkanska ruta prema Europi, objavile su njemačke vlasti. Samo u Grčkoj nalazi se 62.000 izbjeglica, od kojih 15.000 na otocima u Egejskom moru.

 

Amnesty International navodi kako je talijanska policija provodila nasilje nad izbjeglicama te su neke izbjeglice nezakonito protjerali, kako bi implementirali nove zakone Europske unije vezane za proces dolazaka izbjeglica. U izvještaju koji su jučer objavili govore o svjedočenju o fizičkom nasilju, elektro-šokovima i seksualnom uznemiravanju, kako bi prisilili izbjeglice da daju otiske prstiju, što je prema EU zakonima nužno učiniti u prvoj zemlji Europske unije u kojoj se nađu. Talijanske vlasti nisu željeli komentirati ove navode (?!).

 

Mađarske vlasti dobile su izvještaj Vijeća Europe koji kaže kako je većina intervjuiranih izbjeglica prošle godine u Mađarskoj tvrdila da su bili korektno tretirani od mađarske policije, dok se značajan broj njih žalio na loš tretman. Mađarske vlasti odbijaju takve navode, kao i  preporuke Vijeća da podsjete policiju na neprihvatljivost takvog ponašanja policije.

hr Croatian
X