Vijesti

Članice EU ponovno donose odluke koje će ugroziti živote izbjeglica

img_31251U prihvatilištima u Zagrebu i Kutini stanje je slično kao i prošloga tjedna. Djeca koja su krenula u školu uče i pišu zadaće uz podršku volontera različitih organizacija. Kako su integracijske politike u Hrvatskoj trenutno nepostojeće, razne organizacije se trude nadomjestiti državu i pružiti izbjeglicama podršku koja im je potrebna kako bi se mogli uključiti u društvo. U prihvatilištima, ali izvan njih, redovito se održavaju i satovi hrvatskog jezika, a za zainteresirane se po potrebi održavaju i dodatni termini za učenje engleskog i nekih drugih stranih jezika. Djeca predškolskog i školskog uzrasta su svakodnevno uključena u edukativne i kreativne radionice, svaki tjedan se provode radionice posvećene samo ženama, ali i nekolicina kreativnih i sportskih aktivnosti. U prihvatilištima organizacije osiguravaju i medicinsku i psihološku podršku, kao i pravna savjetovanja u postupcima, koja su zbog brojnih vraćanja po Dublinskoj uredbi sve potrebnija.

Hina prenosi kako su čelnici zemalja članica EU-a u četvrtak, na prvi dan summita u Bruxellesu, prihvatili zaključke o migracijama u kojima kažu kako je potrebno smanjiti priljev migranata iz Afrike kroz primjenu sporazuma s ključnim zemljama toga kontinenta. Nakon sporazuma s Turskom i Afganistanom, EU prije proljeća želi zaključiti slične sporazume i s pet ključnih afričkih zemalja – Nigerom, Nigerijom, Etiopijom, Malijem i Senegalom. Inicijativa Dobrodošli podsjeća kako ucjenjivački dogovori Europe i njenih zemalja članica sa siromašnim zemljama i zemljama u ratu ne smiju doći u obzir, jer ozbiljno ugrožavaju živote ljudi koji bježe od sukoba i koji su u potrazi za sigurnošću!

Europska komisija je danas objavila preporuku donesenu 28. rujna, a koja se odnosi na set specifičnih i hitnih mjera koje se moraju provesti u Grčkoj i odnose se na nastavak transfera po Dublinskoj uredbi do kraja prosinca 2016. godine. Inicijativa upozorava kako se vraćanjem izbjeglica po Dublinskoj uredbi neće riješiti problem sustava azila u Grčkoj, već će najvjerojatnije životni uvjeti izbjeglicama koje se tamo nalaze biti dodatno otežani.

U ponedjeljak 24. listopada u Zagrebu počinje Festival knjige i književnosti PAZI, KNJIGA! Ovogodišnji festival će se, uz već tradicionalne književne programe, baviti i pitanjem multikulturalnosti. Na ovu temu organizirana je izložba ilustracija sedamnaest umjetnika iz Hrvatske i svijeta pod nazivom SLIKOVNICA – PROZOR U SVIJET te okrugli stol o ulozi priče u današnjem vremenu migracija. Detaljnije o programu i gostima na Facebook stranici Knjiga u centru.

 

Foto: Luka Tomac

hr Croatian
X