Vijesti

Škola je počela, zašto institucije opet kasne

djecaNastavno na situaciju koja traje već neko vrijeme i ovog je tjedna bilo mnogo slučajeva vraćanja izbjeglica po Dublinskoj uredbi iz drugih država EU, ponajviše iz Švicarske i Austrije. Broj osoba smještenih u zagrebačkom Prihvatilištu porastao je na otprilike 500, što je prouzrokovalo trenutnu prekapacitiranost samog Prihvatilišta. Zbog toga su neke osobe morale noćiti na madracima u hodniku, dok se sobe ne prenamijene, odnosno ne popune s većim brojem kreveta od trenutnog. S obzirom na brojna upozorenja o mogućim vraćanjima o kojima smo u nekoliko navrata informirali Ministarstvo unutarnjih poslova, iznenađeni smo što za ovu situaciju nisu bili spremni i što se nisu osigurali dodatni smještajni kapaciteti na drugim lokacijama. Dodatno je potrebno upozoriti kako su to zapravo prisilna vraćanja, jer su izbjeglice iz navedenih zemalja često vraćene pod okriljem noći – bez potpisivanja pristanka su odvedene u policijske postaje i zatim u zračnu luku. Također, takva prisilna vraćanja često dovode do razdvajanja obitelji, čime se krše ljudska prava.
Prvi tjedan škole je iza nas. U Kutini i Zagrebu dio djece izbjeglica je krenuo u školu, dok bi drugi dio djece u školske klupe trebao sjesti tek idućih dana. Inicijativa Dobrodošli osuđuje neodgovorno ponašanje Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta zbog kojeg djeci koja se nalaze u prihvatilištima nije omogućeno da zajedno s ostalom djecom krenu u školu i bar na jedan dan zaborave razlike, već je djecu koja se ionako prilagođavaju novoj sredini ponovno stavio u nepovoljan položaj. Inicijativa izražava nadu da će napokon sva djeca koja se nalaze u Hrvatskoj moći ostvariti svoje pravo na obrazovanje i da će se upis djece u škole vršiti sustavno, u skladu sa zakonom.
Policija svakodnevno prati stanje na hrvatsko-srpskoj granici te je primijetila povećan broj pokušaja iregularnih prelazaka u posljednja dva mjeseca, ali naglašava kako to ne znači ponovno otvaranje tzv. Balkanske rute. Prema prikupljenim podacima o stanju izbjeglica u Srbiji do nedjelje je trajno smješteno 1415, a privremeno njih 2524. Izbjeglice se u Srbiji uglavnom nalaze u Horgošu i Subotici te u kampu u Šidu, Adaševcima i Principovcu. Većina izbjeglica su državljani Pakistana, Afganistana i Iraka, dakle oni koje mađarske vlasti u pravilu ne primaju, već ih vraćaju u Srbiju. U isto vrijeme austrijski ministar unutarnjih poslova zaprijetio je da će tužiti Mađarsku odbije li preuzeti izbjeglice koje su prešle granicu između tih dviju zemalja, dok mu mađarska vlada odgovara kako Mađarska ne može i neće prihvatiti odgovornost. I njemački ministar unutarnjih poslova želi izbjeglice koje su prije godinu dana u Njemačku došle preko Grčke vratiti u tu zemlju. Inicijativa Dobrodošli! želi još jednom pozvati zemlje Europske unije da preuzmu odgovornosti ljude koji se nalaze na njenom tlu te podsjetiti kako kontinent s 500 milijuna ljudi može i mora prihvatiti 2 milijuna izbjeglica!
I dok se države igraju ping-ponga izbjeglicama, oko 28 milijuna djece bilo je prisiljeno napustiti svoje domove zbog oružanih sukoba i nasilja u svijetu, objavljeno je u UNICEF-ovom izvješću.. Djeca čine oko polovicu ukupnog broja izbjeglica koji su 2015. u inozemstvu tražili sklonište, a 45 posto djece izbjeglica pod UN-ovom skrbi dolaze iz Sirije i Afganistana. Broj djece koja putuju sama u 2015. povećao se na 100.000, što je trostruko više u odnosu prema 2014. Ta djeca bez pratnje, kojima prijeti rizik zlostavljanja i iskorištavanja, tražila su azil u 78 zemalja u 2015. godini. Oko 20 milijuna te djece klasificirano je u djecu migrante koja su napustila svoje domove zbog siromaštva i nasilja bandi, često putujući bez isprava i ikakva statusa. UNICEF u izvješću poziva zemlje da u maloljetnim izbjeglicama najprije vide djecu koja su izrazito ranjiva na nasilje i eksploataciju!
hr Croatian
X