Vijesti

Traže se role i školski pribor za izbjeglice

Manu ChaoU druženju s djecom koja su smještena u zagrebačkom Porinu, volonteri Inicijative Dobrodošli zamoljeni su za donacije rola i pripadajućih štitnika. Dio donacija je prikupljen, ali mališana je mnogo, pa vas molimo da se javite u slučaju da imate role veličine 32-40 koje biste mogli donirati.

Volonteri KVOC-a u Kutini djecu uče arapsko pismo i hrvatski, ali su im nedostaje bilježnica i pisala, pa molimo sve vas koji trebate radne sobe počistiti od viška papira, neiskorištenih bilježnica, kemijskih i flomića, da ih donirate nama kako bismo ih proslijedili dalje u Kutini.

Prema podacima UNHCR-a objavljenima u srijedu, od početka godine je preko Mediterana u Europu stiglo 270.547 osoba, dok je 3.167 osoba izgubilo život pokušavajući brodovima doći do Europe. U razdoblju od 15. do 21. kolovoza u Grčku su stigle 923 izbjeglice, najčešće iz Sirije, Iraka i Afganistana. U istom je razdoblju u Italiju stiglo 2.055 izbjeglica, ponajviše iz Nigerije, Eritreje, Gambije i Sudana, od čega 15% djece.

U teretnom vagonu vlaka koji je iz Srbije vozio za Njemačku, u nedjelju je u Slavonskom Brodu pronađeno 20 izbjeglica. Bili su gladni, iscrpljeni i dehidrirani, a neki su zbog visoke temperature u vagonu zadobili opekline, pa im je liječnička pomoć pružena u brodskoj bolnici. Svih dvadeset osoba je zatražilo međunarodnu zaštitu, pa su prebačeni u zagrebački Porin.

Ministarstvo unutarnjih poslova u srijedu je objavilo kako je u posljednjih mjesec dana broj nelegalnih prelazaka granice pojačan i kako je u proteklih tjedan dana zabilježeno 220 nelegalnih ulazaka u Hrvatsku. Inicijativa Dobrodošli podsjeća kako je porast nelegalnih prelazaka granice izravna posljedica zatvaranja službenog koridora i onemogućavanja legalnog prolaska, pri čemu su izbjeglice u potrazi za sigurnošću ostale prepuštene krijumčarima.

U Kutini su u srijedu od naleta vlaka nastradala dvojica maloljetnih tražitelja međunarodne zaštite iz Afganistana. Jedan je lakše ozdijeđen, dok je drugi, kojem je život bio u opasnosti, trenutno stabilno.

Tužne vijesti istog su dana došle i iz Srbije, gdje je lovac u blizini grada Pirota usmrtio dvadesetogodišnjeg Afganistanca koji je s još 5 osoba nelegalnim putem iz Bugarske bio prešao u Srbiju. U Srbiji se trenutno nalazi 4.400 izbjeglica, dok Mađarska dnevno propušta tek 30 ljudi, zbog čega mnogi i po mjesec dana čekaju pred granicom.

Mađarski premijer Viktor Orban danas je izjavio kako planira gradnju masivne ograde na južnoj granici, koja će, u slučaju potrebe, moći zaustaviti ulazak nekoliko stotina tisuća ljudi. Hrvatski tehnički ministar vanjskih poslova Miro Kovač mađarske je planove na Dubrovnik forumu komentirao izjavom kako je suradnja Hrvatske sa Slovenijom, Srbijom i Makedonijom zaslužna za smanjenje dolaska migranata. Inicijativa Dobrodošli upozorava pritom na štetnost stalne usmjerenosti političara na „obranu“ europskih granica, umjesto na spašavanje ljudskih života i pružanje sigurnosti od nasilja i sukoba.

Za kraj, vratimo se na malo vedrije teme. U utorak je na varaždinskom Špancirfestu nastupio Manu Chao i La Ventura, a pjesmu Clandestino s njima su zapjevale aktivistkinje i aktivisti Inicijative Dobrodošli uz veliku poruku dobrodošlice izbjeglicama. Autorica fotografije u prilogu je Andrea Hrovatić.

hr Croatian
X