Vijesti

Nijedno dijete ne smije biti u detenciji!

detencijaU proteklim je danima i tjednima broj osoba u prihvatilištima varirao, bilo mnogo odlazaka, kao i mnogo dolazaka, odnosno vraćanja po Dublinskoj uredbi. Prema službenim informacijama u zagrebačkom se Prihvatilištu  trenutno nalazi 320 tražitelja/ica međunarodne zaštite (48 maloljetnih), a u kutinskom 82 tražitelja/ica (30 maloljetnih). U detencijskom centru Ježevo se prema službenim navodima trenutno nalazi 15 stranaca i 5 tražitelja međunarodne zaštite. Međutim, iz neslužbenih smo izvora saznali kako se u Ježevu, u novoizgrađenom objektu za maloljetne, nalazi i desetak djece. Inicijativa Dobrodošli! upozorava kako nijedno dijete ne smije biti u detenciji te poziva institucije da za djecu i njihove obitelji pronađu adekvatan smještaj izvan detencijskih objekata.

Volonteri Inicijative Dobrodošli tjedan su proveli u igri s djecom i u satovima hrvatskog jezika s nekolicinom redovitih učenika. Tražitelji međunarodne zaštite i dalje sudjeluju u obnovi Porina, pa su ih volonteri KVOC-a ovog tjedna zatekli kako liče zidove. Interes za učenjem jezika je i dalje postojan, a tražitelji su se pohvalili kako su na nedavnom izletu u Zagorje mogli razumjeti vodiča koji je pričao na hrvatskom. Iako je ozračje samog Porina puno vedrije nego prije, njegovi su stanovnici u posljednje vrijeme napeti i nezadovoljni. U sljedećim ćemo tjednima, kroz grupne razgovore s njima, pokušati vidjeti na koji im način možemo pomoći kako bi se osjećali bolje i kako bi se napetosti smanjile.

U Kutini je porastao broj aktivnosti, što se pozitivno odrazilo na raspoloženje stanovnika Prihvatilišta. Djeca su dobila donaciju sufara (vjerskih priručnika za učenje arapskog pisma), igračaka i potrebne odjeće. Volonteri/ke KVOC-a pripremaju pojačane satove hrvatskog, popraćene bitnim informacijama o hrvatskoj kulturi i običajima, kako bi i djeci i odraslima olakšali proces uključivanja u društvo.
Vijeće Europe u utorak je objavilo izvješće u kojem upozoravaju na teškoće s kojima se susreću Sirijci koji žive izvan izbjegličkih naselja u Turskoj, posebice na dječji rad i dječje brakove motivirane siromaštvom i neizvjesnim životnim uvjetima. U izvješću je istaknuto da sirijski izbjeglice koji traže međunarodnu zaštitu a korisnici su i nositelji ‘humanitarne’ dozvole boravka, uglavnom žive izvan izbjegličkih naselja te im nije osiguran smještaj niti primaju financijsku pomoć za stambeno zbrinjavanje. Takve politike dovele su do daljnjeg osiromašenja tisuća izbjeglica te do eksploatacije velikog broja sirijske djece za rad, najvise u tekstilnoj industriji i u poljoprivredi.
Više stotina izbjeglica spava u parku u blizini željezničke stanice u Comu otkako je Švicarska sredinom srpnja uvela restrikcije na granici s Italijom. Mnoge izbjeglice u Comu, uključujući i maloljetnike, tvrde da su direktno odbijeni na švicarskoj granici iako su pokazali dokumente kojima dokazuju da se žele pridružiti svojoj obitelji u Švicarskoj, a nevladine i humanitarne organizacije pozivaju Švicarsku da objasni tvrdnje o odbijanju prilika za zahtjeve za azilom. Broj zahtjeva za azilom u Švicarskoj je u srpnju pao za više od trećine, iako je broj onih koji pokušavaju ući u tu državu narastao. Samo prošlog tjedna švicarska granična policija spriječila je gotovo 1800 ljudi koji su pokušali bez dozvole ući iz Italije.
FOTO: Crtez djeteta iz Woomera detencijskog centra, www.safecom.org.au
hr Croatian
X